luk

RDM's årsmøde

2019

RDM's årsmøde var i år flyttet til Pinenhus nord for skive.

RDM’s årsmøde var i år flyttet til Hotel Pinenhus nord for Skive, hvor den faglige del blev afviklet. Godt 140 deltog i det faglige arrangement, hvor der var en god stemningen med en konstruktiv og levende debat efter de faglige indlæg.    
I de faglige indlæg var der to emner som fyldte meget. Vigtigheden af samarbejde mellem de røde racer i verden, og muligheden for en grønnere profil for RDM.
Formand Lars Iversen og næstformand Morten Hansen havde delt den politiske del af beretningen mellem sig. Lars Iversen indledte med at fastslå, at samarbejde med andre røde racer er vejen frem. Der skal et øget fokus på dette fremadrettet, men kun så længe, det er til gavn for begge parter. VikingRed’s referencegruppe er så god, at den gør os i Viking til et kraftcenter for samarbejde. Samarbejdet med Angler fra Tyskland er et rigtig godt eksempel på et samarbejde, der er til gavn for begge parter. 1. januar 2020 tages det sidste skridt, hvor Angler inkluderes i VikingRed’s avlsprogram. Et fremtidigt samarbejde kan være med Aussi Red fra Australien. Der er udvekslet data omkring tyrene, og p.t. undersøges muligheder for samarbejde. 
 
Næstformand Morten Hansen, som også er formand for VikingRed, fortalte om VikingRed’s fortrindeligheder ved økologisk produktion, hvor sundhed er i fokus. Ifølge Morten burde der være mange flere økologiske landmænd, som har VikingRed køer. Derudover luftede Morten muligheden for, at VikingRed kunne arbejde med to linjer, hvor den ene er NTM, som vi kender det i dag, og den anden er en linje med mere fokus på sundhed, som kunne kaldes grønt NTM.
    
Inden debaten havde RDM’s sekretær Jakob Lykke Voergaard et indlæg om den genetiske tilstand ved VikingRed. Hovedbudskabet er, at vi har gjort det godt de tidligere år, men væksten i f.eks. antal genomisk testede hundyr er stagneret. Mange flere vil have gavn af at teste deres kvier, og det skal vi ud at fortælle.
 
Ledsagerarrangementet blev afholdt hos Jens Peter Støjberg, hvor Johnny Hougaard tog dem en tur med ind i sin fantasiverden som omhandler mad, blomsterkunst, naturkunst og m.m.  
 
Ny sekretær for RDM
Under beretningen blev det meldt ud, at RDM pr. 1. november vil få ny sekretær. Grundet omstrukturering i VikingGenetics vil den nuværende sekretær Jakob Lykke Voergaard få mere arbejde med VikingRed på tværs af landegrænser. Jakob vil fortsætte med de avlsmæssige opgaver for RDM, så som køb af tyre og test af tyre. VikingDanmark’s avlsrådgiver Torben Nørremark vil overtage posten som sekretær. Torben har i mange år arbejdet med RDM, og har et stort kendskab til racen og organisationen.   
 
Et besætningsbesøg ud over det sædvanlige
Besætningsbesøg var i år hos Jens Peter Støjberg, Hjerk ved Roslev. Jens Peter har en veldrevet RDM-besætning, hvor den sunde og funktionelle ko er i centrum. Bedriften består af 180 RDM køer og 130 hektar. I 2019 er der bygget nyt maskin- og råvarehus, og da det endnu ikke var taget i brug, var det rammen om årsmødet.
Besætningsbesøget blev indledt med udpegning af Alm. Brands Sundhedspris på besætningsniveau; vinder blev Niels og Monica Pedersen fra Ringsted. Herefter var der en fantastisk kreativ buffet i en flot efterårspyntet hal langt ud over det, som man normalt ser til årsmøder uanset race. Herefter var der besigtigelse af Jens Peters veldrevne mælkeproduktion inden Søren Vester, som er kendt fra TV ”I hus til halsen”, gav hans ideer til emnet: ”Se mulighederne i livet på landet”.   
 
Modeshow til aftenfesten
Årsmødet bød igen på en rigtig god fest fredag aften, men dette år bød på noget helt specielt, nemlig et modeshow med fantastiske hatte af blomster. Under ledsagerarrangementet havde deltagerne kreeret de flotteste blomsterhatte, som blev vist frem i bedste stil, så det lignede et modeshow fra Paris. Johnny Hougaard som stod bag, sagde at det havde været en fantastisk oplevelse, og opskriften var champagne under arbejdet med af kreationerne. 
 
Årets RDM’er mødte en veganer
Som tradition foreskriver, blev der til aftenfesten uddelt diverse hædringer. Den første hædring var årets RDM’er; personen vil de fleste landmænd tage hatten af for grundet hans store mod. Kaare Larsen fra Gilleleje tør stille sig helt frem i foreste række, for at kæmpe for landbruget. Da han blev ringet op af TV, om han ville mødes med en veganer. Kaare tog imod udfordringen og efterfølgende blev der sat et møde op på hans bedrift. Ingen udfordring er åbenbart for stor for Kaare. At indgå i dialog med en veganer på en positiv og konstruktiv måde uden at koge over, vil mange kvægbruger nok betegne som en bedrift i sig selv, et stort plus for erhvervet. Kaare tager jævnligt udfordringer op. Vi håber fra RDM’s og kvægbrugets side, at Kaare fortsætter sit store arbejde, for at fortælle om landbruget på en god og konstruktiv måde.
  
Udvælgelsen af årets tyr blev igen afgjort ved afstemning på årsmødet. Kandidaterne var VR Vimo, VR Wild og den pollede tyr VR Fanof P. VR Vimo fra Stakkehavegård ved Vojens løb af med sejren. VR Vimo er stadig på både brugsplan og X-Vik plan, og er meget populær i alle tre Vikinglande.
      
I år blev der hædret tre RDM Ildsjæle: Lars Bebe, Ringe, Kaj Christensen, Roslev samt Henrik Mikkelsen, Rødby. Fra RDM’s side ønsker vi et stort tillykke til dem allesammen, og takker for det store arbejde de har gjort for RDM. Vi håber, at de også fremadrettet vil være foregangspersoner for RDM.

© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.