luk

vr filo

- ny tyr fra Johnny Pedersen

Johnny Pedersen fra Skals har tidligere solgt en tyr til Viking, men VR Filo er den første, der kommer på brugsplanen.

”Her på stedet går vi ikke så meget op i avl, så derfor er det da lidt sjovt, at vi kan bidrage med en tyr.”

Ordene kommer fra Johnny Pedersen. Han og fruen, Betina Katholm har 140 køer på bedriften nær Skals i Midtjylland, og Johnny går skam op i avl, men med fokus på produktionsøkonomi; han går efter holdbare køer med gode lemmer, der kan bidrage til mælkeproduktionen i mange år. Han har bare udliciteret arbejdet med insemineringsplanen til avlsrådgiveren, og reproduktionsarbejdet har inseminøren altid taget sig af:

”Vi bruger udelukkende inseminør, og det er den samme mand, der er kommet her i mange år. Ham har vi et rigtig godt samarbejde med, og vi er glade for sms-systemet, så vi ved, hvornår han kommer. På den måde har vi gode muligheder for at tage dyrene fra til ham,” siger Johnny.

På bedriften benytter de sig af SenseHub, som er med til at give Johnny og medhjælperen et godt overblik over brunsten. Specielt ved kvierne har det været en gevinst, da de går i stalden længst væk og ikke så ofte får besøg. Johnny og Betina købte bedriften af den tidligere ejer, da Johnny havde arbejdet i stalden med køerne i tre år, og parret bor selv på en ejendom lige om hjørnet. Da de overtog besætningen, bestod den af 100 røde køer, og i dag er der 140 i stalden, og det rækker:

”Vi er glade for besætningens størrelse og drømmer ikke om mange flere køer. Jeg er den type landmand, der godt kan lide at have hænderne i det hele, så derfor skal det ikke være større,” siger Johnny.

Da Johnny på et tidspunkt manglede kvier, var det kun muligt at få fat i nogle Holstein. Derfor er besætningen i dag blandet; de bedste dyr holdes renracede, mens den laveste del målt på NTM krydses med RDM og Holstein på skift. Besætningens ydelse ligger på 10.500 kg EKM.

© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.