luk

mød parret 

bag VR Wild

Nita og Jakob Gade har 385 RDM køer i stalden på Stakildgaard, og avlsstrategien bunder i NTM for at få den maksimale avlsfremgang.

Nita og Jakob Gade i Skals tester alle hundyr genomisk og er ikke i tvivl om, at fokus på NTM er vejen frem. Deres bedste kvier insemineres med konventionelle tyrefædre for at se, om der kunne komme en tyr til Viking ud af drægtigheden, mens midtergruppen får kønssorteret sæd og de lavest rangerede får konventionel sæd. En stringent plan, men for flere år siden fik Nita og Jakob syn for sagen, da deres avlsrådgiver viste dem en oversigt over køernes ydelse – og her lå de højt ydende dyr også højt på NTM:

”Der var en helt tydelig forskel at spore i ydelsen, så den dag blev al tvivl fejet af banen,” siger Jakob.

Han ser også de genomiske tests som et godt redskab, når han og Nita skal til at sælge dyr fra på et tidspunkt. Lige nu har de brug for alt deres opdræt, eftersom de byggede ny stald i 2016 og udvidede fra 220 til 385 køer, men inden længe skal bremsen slås i, og så er det godt at vide, hvilke køer der skal blive på bedriften.

Samarbejdet med Viking
Der er ingen tvivl om, at Nita og Jakob går op i avlsarbejdet, men ingen af dem sidder og ”nørder” i tyrene. Den opgave overlader de til deres avlsrådgiver, Kristina Vanggaard Brødbæk. Hun kigger forbi til en snak et par gange om året, og her justerer de strategien, hvis der er behov for det:

”På et tidspunkt havde vi lidt udfordringer med yvere, og så bad vi Kristina om at have det for øje i hendes tyrevalg,” fortæller Nita.

Viking holder også øje med, hvornår der er potentielle kandidater til skylninger og kontakter derpå Nita og Jakob. Det er god service, synes de, og de er glade for at benytte sig om tilbuddet af en skyllekontrakt, når de får tilbudt én:

”Det er da helt sikkert en økonomisk gulerod med en kontrakt, der kan hjælpe med at betale for skylningen, og VR Wild er faktisk en ET-kalv efter en skyllekontrakt,” siger Jakob.

Han og Nita har solgt hele fem tyre til Viking i løbet af de sidste to år, nemlig VR Fumble, VR Horatio, VR Funder, VR Frodo og nu VR Wild. VR Fumble blev opdaget ved et tilfælde, eftersom daværende fodermester øremærkede den som en kviekalv, og da testen blev sendt ind, opdagede man, at her var tale om en tyr – og en god en af slagsen. Så nogle gange kan en fejl altså føre noget rigtig godt med sig.

VR Wild er til dig, der har fokus på malketid, yversundhed og Y-indeks.

(Hold musen over billederne for at læse billedteksten)
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.