luk

sundhedspris uddelt

for 10. gang

Spændingen var som de tidligere år fyldt med spænding, og helt sikkert nervepirrende for de landmænd, som have køer med i Alm Brands Sundhedskonkurrence.

Den store spænding skyldes nok æren samt præmiens størrelse. Alm Brands Sundhedspris er den største præmie som uddeles til et dansk dyrskue. Vinderpræmien er en check på 25.000 kr. til at forsøde tilværelsen med i form af en rejse.

I Alm Brands Sundhedskonkurrence gælder det ikke kun om at se godt ud, men også at producere i stalden samt være billig i drift. Kravene for at deltage i konkurrencen er minimum to kælvninger samt en ydelse over racegennemsnit i den seneste afsluttede 305 dages ydelse. Derudover scorer køerne sundhedspoint på lavt celletal, levende fødte kalve og insemineringer pr. drægtighed.

Sundeste ko giver mening
Alm Brand er stolt over for 10. gang at være sponsor for Alm Brands Sundhedskonkurrence. Sundhedsprisen falder i rigtig god tråd med vores tankegang i Alm. Brand fortalte Jesper Clausen, Marketingschef Landbrug Alm Brand. At have en sund ko og derved forebygge sygdom og problemer, er noget vi bakker op om, da forebyggelse er en meget vigtig del af vores arbejde.       

En ny ung stjerne trådte ind på scenen
Vinderen af de to seneste sundhedspriser er bortgået, og derved skulle der findes en ny vinder af konkurrencen. Flere ældre køer med en god del sundhedspoint deltog, men de kunne ikke hamle op med den unge nye stjerne 4890 (VR Crone x R David) fra Niels Holger Nordendahl Nielsen, Nykøbing Mors. Normalt har de ældre køer en fordel i konkurrencen, da de har flere laktationer at samle point i. Det så 4890 stort på, da hun ”kun” er i 2. laktation, men til gengæld fik hun maks. point i frugtbarhed, sundhed, kælvningsevne samt eksteriør, og så gør det knap så meget, at hun ikke fik point for holdbarhed.
 
Anden pladsen gik igen i år til Lægaard v/Mikael Haunstrup Nielsen, Aulum, men denne gang med en anden ko fra besætningen end sidste Agromek. I år var det en R Fanfare x R Fastrup ko med hele +27 i NTM. Generelt en rigtig flot konkurrence, og nogle imponerende køer. Køerne som deltog i konkurrencen, vil de fleste landmand meget gerne have hjemme i deres stald. Til sidst en kæmpestor tak til Alm. Brand for deres sponsorat til konkurrencen.

God kvalitet på RDM's vinterskue

Alm Brands Sundhedskonkurrence sætter sit præg på RDM’s vinterskue. Udover selve konkurrencen og præmien på 25.000 kr., så påvirker det også alderen af køerne, som er tilmeldes, da 1. kalvs køer ikke kan deltage i Sundhedskonkurrencen. Det betød, at det største hold var 2. kalvs, og der var en del ældre køer med til skuet. Generelt en god kvalitet af dyrene, og den engelske dommer Stuart Williams var flere gange udfordret.

Der var fire ærespræmier og det var 2. samt 3. kalvs køerne der løb med dem. Champion blev VR Cigar koen 3260 fra Jens Peter Støjberg, Roslev. Den store ståhej om hende er ikke uvant, da hun på Landsskuet i år blev 2. bedste ældre ko og fik 24 point. Reserve champion blev en 2. kalvs R Harvard ko fra Højtofte ved Vagn Rasmussen, Brørup. Terkel Frandsen, Hobro løb med de to andre ærespræmier.
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.