luk

vikingred

brugsplanen

Læs mere om tyrene her.

VR Hobbit (VR Hielke x VR Fimbe) NTM +30 er en tyr med en god produktion og med en rigtig høj proteinprocent. Han er samtidig positiv i alle sundhedsegenskaberne, giver en hurtig malketid og rigtig gode malkeorganer. VR Hobbit er den bedste VR Hielke søn, og moren har i gennemsnit på 2,3 år givet 1.000 kg værdistof. Opdrætter Søren Eskildsen, Allingåbro, er med VR Hobbit stoppet på toppen, da bedriften er solgt til sønnen. 

VR Best (VR Birka x R Fanfare) NTM +28 er en rigtig god holdbarhedstyr med indeks 120. VR Best giver desuden en god ydelse kombineret med god kælvningsevne og gode lemmer. Tyren var den bedste VR tyr på NTM, da han blev købt, deraf navnet. Han er i dag stadig en af de bedste tyre, som har sæd til rådighed. Hans mor er en stærk ko, som i 4. laktation gav 1.080 kg værdistof på 305 dage. Opdrætter er Peter Hoffman, Sørvad.

VR Up (VR Unto x VR Ejstrup) NTM +27 er den eneste søn efter VR Unto. Morens stærke side er hendes procenter i mælken med 5,1 i fedt og 4,0 i protein. VR Up giver døtre, der har en super kælvningsevne og god yversundhed, holdbarhed, ungdyroverlevelse samt gode malkeorganer. Opdrættere er Christen og Lars Dissing, Tårs.

VR Bebob (VR Birka x VR Viro) NTM +26 giver god frugtbarhed, lette kælvninger, super holdbarhed, god malketid, og det er kombineret med rigtig gode lemmer og malkeorganer. VR Bebob er ud af en stærk familie, hvor hundyrene alle er blevet skyllet de seneste tre generationer, og hver generation har solgt to tyre til Viking. Mormoren har også givet tre kvier, som har Viking skyllekontrakter. Oldemoren er mor til VR Crone, som i dag er afprøvet og har +19 i NTM. Mange af de unge køer til Landsskuet i Herning var efter VR Crone. Opdrætter er Assendrup, Haslev.   

VR Elektro (VR Edison x VR Boxer) NTM +26 giver lette kælvninger og rigtig god klovsundhed. Han er også en god kvietyr og giver gode procenter i mælken, en god holdbarhed samt fine malkeorganer. Moren har været på Vikings skyllestation i Finland og har givet ikke mindre end 32 embryoner – og en af dem førte altså til VR Elektro. Opdrætter er Milkkivei Oy, Finland.

VR Urbin (VR Ultra x VR Vimpula) NTM +24 giver en god krop, gode lemmer samt malkeorganer og en høj mælkemængde. Han er desuden brugsplanenes bedste tyr på vækst, og så giver han en rigtig god ungdyroverlevelse samt en god holdbarhed. Mormoren til VR Urbin blev skyllet med VR Vimpula, og det gav tre rigtig gode kvier. Alle tre kvier er skyllet og har givet gode afkom, hvoraf VR Urbin er en af dem. Der er flere kvier med Viking skyllekontrakter i familien, hvorfra der er solgt to tyre til Viking. Opdrætter er Torben Clausen, Føvling. 

Fem tyre forsætter på brugspalen: VR Guidett +30, VR Foreca +27, VR Hipster +26, VR Hiphop +25 og VR Goran +25. Såfremt du ønsker et bredere udvalg eller tyre med en lidt anden profil, er der masser af gode tyrefædre, som du kan bestille sæd efter i Vikshop eller ved din avlsrådgiver. 

Tyrefædre
VR har et stort og bredt udvalg på 19 tyrefædre. Der er mange forskellige afstamninger og profiler, så der er helt sikkert noget for alle. Fra brugsplanen er tyrefædrene: VR Hobbit, VR Best, VR Up, VR Bebob, VR Elektro og VR Urbin.

VR Upturn, VR Trond, VR Ballet, VR Hohio, VR Vorgard, VR Hayday, VR Heroo P samt VR Volvo P fortsætter som tyrefædre, mens nye tyrefædre er: VR Funder, VR Fentti, VR Velux, VR Versus og VR Sunring.  

Tyrefædrene, VR Upturn NTM +26 og VR Ballet NTM +24 bør fremhæves. VR Upturn giver god ydelse med gode procenter og god yversundhed, malketid, holdbarhed, temperament og ungdyroverlevelse. VR Ballet giver gode procenter i mælken, en super kælvningsevne, god yversundhed og generel sundhed samt gode lemmer.  

Afprøvet tyr
Ønsker du en tyr med høj sikkerhed, og vil du gerne bruge en afprøvet tyr, så er VR Thiago (VR Tuomi x R Haslev) et godt bud. Han har nu over 200 døtre i hans afprøvning, hans NTM steg ni enheder til +33, og ydelse er hans stærke side med 123 i Y-indeks. Desuden giver han super kælvningsevne, klovsundhed, ungdyroverlevelse og lemmer samtidig med, at han er en god kvietyr. Han skal imidlertid beskyttes i malketid på 79.
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.