luk

søren 

rammer plet med ET

Søren Røndbjerg fra Give har solgt mere end 100 tyre til Viking siden 2007, hvor han for alvor gik i gang med at skylle sine bedste dyr.

Da Søren Røndbjerg forlod sin søsters bryllupsfest en sen septemberaften tilbage i 2007, kunne han ikke tage hjem og gå på hovedet i seng. I stalden var der nemlig nyt liv på vej efter bedriftens første skylning. To kalve blev født den nat, og det var starten på lidt af et avls-eventyr.

Søren er en af de få landmænd, der tog mulighederne med ET til sig med det samme, og han skyllede i første omgang otte højindeksdyr, som ikke var i familie, med toptyre fra Viking. Det mundede ud i flere solgte tyre og gav blod på tanden, så herfra gik det stærkt. Søren begyndte at skylle 10-20 dyr om året, og i dag er han oppe på mere end 30 skylninger på årsbasis.

Genomiske tests eller ”lucky punch”
Da gentest blev en mulighed, var Søren ikke i tvivl om, at det var et værktøj, han skulle bruge i avlsarbejdet. Også selvom det havde sine ulemper dengang:

”I starten var genomiske tests rasende dyre, men vi var nødt til at tage det i brug. Hvis vi stod med tre helsøskende og skulle pege en ud til skylning, ville det jo blive et ”lucky punch”, hvis vi bare satsede i blinde på en af dem. Men det var da en dyr fornøjelse – i starten brugte vi omkring 50.000 kroner på genomiske tests om året,” fortæller Søren.

Selvfølgelig er der ingen skudsikre valg, og der er da også skylninger, der ikke falder heldigt ud. Det er betingelsen for at være med, mener Søren. Man skal turde tage chancer:

”Vi tager beslutninger om skylninger på baggrund af dyrenes gentests, men af og til må vi også følge en mavefornemmelse. For eksempel er VR Lego efter en god ko, der dog ikke havde et prangende NTM, men vi troede på hende og var heldige. Det kunne også være gået den anden vej,” siger Søren.

Vil gerne holde æggene hjemme
Hovedparten af de æg, der kommer ud af de mange skylninger, som Søren hvert år får foretaget, bliver lagt i kvier hjemme på bedriften i Give. Cirka 25-30 æg lægges i recipienter, der står på Sjælland. I fremtiden håber Søren at kunne holde alle æggene hjemme, da han er i gang med en større udvidelse, som vil give flere dyr til rådighed. Målet er at gå fra 160 til 325 køer, og da han har købt to besætninger, går det stærkt. En ny stald stod færdig i marts, og han købte en nærliggende gård til besætningens kvier i februar sidste år.

Bedriften kræver også mange kvier, hvis der skal være dyr nok til alle æggene. Lige nu har Søren skyllekontrakt på hver tredje kvie på ungdyrlisten, og det er et meget godt billede på, hvordan økonomien i avlsarbejdet har ændret sig for ham. Tidligere var det især den betaling, som bedriften fik for de solgte tyre, som bar indsatsen. I dag er det nærmere skyllekontrakterne og det efterfølgende honorar, som udbetales for hver tyrekalv, der fødes og testes, der bidrager til kassen. Især fordi Viking nu køber meget færre tyre end tidligere.

Antennerne ude efter gode dyr
En mand som Søren Røndbjerg har altid avlen i tankerne, og han går ikke udenom de gode dyr, han spotter. Ved en stille-auktion på et årsmøde for et par år siden erhvervede han sig den daværende højst testede kvie i verden og har i dag solgt flere tyre efter hendes døtre.

Der er gået sport i at blive god til det med avl, og så er det spændende, for som Søren slutter af med at sige:

”Forventningens glæde er det største i det her!”

Søren Røndbjerg:
  • Mælkeproducent, Give
  • På vej mod 325 RDM køer
  • Ydelse: 10.500 kg EKM (Målet er 11.500 kg EKM om et år, for køerne har fået mere plads i ny stald)
  • Søren har solgt mere end 100 tyre til Viking siden 2007, herunder VR Lego og VR Fonseca

Ko nr. 2527 til venstre i billedet herunder er helsøster til VR Fonseca – den bedste tyr, Søren har solgt, synes han selv. 
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.