luk

rdm

fejrede 140 års jubilæum med gode dyr

RDM's jubilæum blev markeret på Landsskuet.

For 140 år blev flere røde racer samlet i Danmark, og Rød Dansk Malkerace (RDM) blev grundlagt. Dette blev markeret på Landsskuet, og ud fra dyrene og bedømme, så har det lykkedes RDM at følge med tiden, for i dag er racen fuldt ud konkurrencedygtig på økonomi i forhold til andre racer. 

Landsskuet 2018 bød på flot og solrigt vejr, og dyrene viste sig fra deres bedste side med super kvalitet, og hele fem køer fik 24 point. Humøret var også helt i top blandt udstillerne og hjælpere. Antallet af køer var næsten det samme som sidste år med 70 køer, mens antallet af kvier/kalve til bedømmelsen var steget med 25 procent til 29 kvier/kalve.

Dommeren på flere svære opgaver
Peter Weinkouff var dommer for tredje år i træk på Landsskuet, og han var flere gange på meget svære opgaver, hvor det var marginaler, som var afgørende. Især 1. kalvs køerne gav dommeren lidt udfordringer, men det sværeste var imidlertid at finde de sidste to køer, som skulle forlade ringen uden ærespræmie i ærespræmiekonkurrencen. 

Ligesom sidste år var det bedste 2. kalvs ko, som løb med titlen som RDM Champion. Champion koen var fra I/S Kokkenborg, Dronninglund. Reserve Champion blev den ældre modelko fra Kaj Christensen, Roslev, mens den bedste yngre model gik til Jens Peter Støjberg, Roslev. Alle modelkøer samt reserve model ved de ældre og 2. kalvs køerne fik 24 point. I år var der både ærespræmie til bedste kvie og kalv. Bedste kvie gik til Nita og Jakob Gade, Skals, mens bedste kalv gik til Jacob Vest Hansen, Idestrup. For andet år i træk kunne Jens Peter Støjberg bryste sig af at have den bedste RDM besætningsgruppe, mens 2. bedste besætningsgruppe gik til Torben Fløystrup Vincents. Vi takker alle udstillere, medhjælpere og publikum for et vellykket Landsskue og ser frem til 2019.

Red Showmanship på landsskuet
RDM havde sat nabolandene i stævne og inviteret til Red Showmanship, som på dansk er Rød mønstringskonkurrence. Tre af nabolandene havde taget udfordringen op og sendt to deltagere. Det var henholdsvis Storbritannien, Tyskland og Norge. De to danske deltagere var Martin Christensen og Sofie Dalsgaard Terkelsen. Med en international konkurrence krævede det en dommer med stor kompetence, og RDM var så heldig at få Ole Nielsen til at bedømme konkurrencen.

Deltagerne lånte kvier af udstillerne, og de skulle selv klargøre dem til ringen, dog havde landmændene klippet kvierne. Konkurrencen var hård, og en af de norske deltagere løb med sejren foran de to deltagere fra Storbritannien. Denne form for samarbejde er med til at knytte de røde racer mere sammen, og det er nødvendigt for at sikre fremtiden for den røde race. 

Se præmielisten her
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.