luk

mød peter nielsen

- "Gennemsnitsdanskeren"

Peter Nielsen er kendt af mange som ”Gennemsnitsdanskeren” på P4, hvor han fortæller om sine røde køer, mælkeproduktion og alt mulig andet. Det gør han for at promovere landbruget, og åbenhed er i det hele taget en stor del af hverdagen på bedriften nær Løgstør.

For et års tid siden efterlyste P4 Østjylland en gennemsnitsdansker, som ifølge Danmarks Statistik er en mand, der hedder Peter Nielsen og er mellem 40 og 45 år. En nabo til bedriften hørte programmet og anbefalede Peter, og lige siden har han gjort formiddagens lyttere klogere på livet som landmand, når journalisterne ringer. Men det er nu ikke kun landbrug, de vil tale om:

”De kan finde på at spørge om alt muligt – for eksempel hvor afhængig jeg er af min mobiltelefon. Men det er klart, at jeg meget gerne snakker om landbruget og køer i særdeleshed. Jeg siger ”røde køer” så ofte, jeg kan komme til det,” fortæller Peter med et smil.

I foråret havde han besøg af radioprogrammets to værter, hvor de smagte råmælk, malkede en ko og blev klogere på livet som mælkeproducent. Peter fortalte om, hvordan dagslyset har indvirkning på dyrene og sagde i den forbindelse, at når kvierne kommer ind efter en sommer på græs, er det ”med æggestokke, der siger spar 2.” Det er sjove sætninger som denne, der har gjort Peter meget populær blandt programmets lyttere.

Årets RDM’er
Peter mener, man skal hjælpe hvor man kan, og han har derfor fået etableret et godt samarbejde med Lundbæk Landbrugsskole. Eleverne får lov at se nærmere på hans regnskab og besøge bedriften for at lære en masse om livet som kvægbruger og mælkeproducent. På den måde kommer eleverne helt tæt på både den praktiske side og den økonomiske del af Peters hverdag. Det er en åbenhed, ikke alle landmænd ville synes om, men for Peter giver det god mening:

”Det er vigtigt at gi’ en hånd med, så vi kan klæde de unge godt på til de udfordringer, de møder ude på bedrifterne, når de er færdige med uddannelsen,” siger han.

Udover samarbejdet med Landbrugsskolen er Peters bedrift også et af de mange steder, som danske familier kan besøge, når der er Åbent Landbrug hvert efterår. Den 17. september havde Peter således 600 gæster, hvoraf mange var børn, der var vilde med køerne og ikke mindst det legeland, han havde fået konstrueret i halm.

Peters åbenhed og iver efter at lave PR for landbruget blev belønnet på RDM’s årsmøde, hvor han blev udnævnt til Årets RDM’er.

Passer godt på sine køer
Peter er glad for samarbejdet med Viking og er ikke i tvivl om, at en kombination af avl og godt management giver gode produktionsdyr. Avlsrådgiveren sammensætter insemineringsplanen, og inseminøren klarer reproduktionsarbejdet, så Peter kan koncentrere sig om andre ting mark, medarbejdere og nåe ja – radioen. Den fordeling er han godt tilfreds med. Desuden har han fokus på at passe godt på køerne hele vejen rundt, så de giver mest mulig mælk:

”Jeg har sand i sengebåsene og en wellness-boks til de køer, der skranter lidt. Jeg prøver at gribe ind hurtigt, hvis der er noget, og det er nok en stor del af grunden til, at jeg har en udskiftningsprocent på 27,” fortæller Peter.

Han er tilfreds med antallet af køer og bruger kødkvæg for ikke at drukne i kvier, som han siger. Han bruger kønssorteret sæd og har en drægtighedsprocent på 67, og desuden overvejer han at se nærmere på mulighederne med genomiske tests næste gang, han bestiller øremærker. Og så er Peter sågar slagtekalvsproducent – og det kan du læse meget mere om i boksen herunder. 


Peter producerer slagtekalve - og det er en god forretning


Peter valgte en avlsstrategi med brug af kødkvæg, da han ønskede at udnytte køernes potentielle holdbarhed bedre, og for at periodevis manglende afsætning af overskudskvier ikke skulle have den konsekvens, at velfungerende køer måtte slagtes for tidligt for at lave plads. Et skifte til sand i sengebåsene gjorde, at udskiftningsprocenten kunne sænkes væsentligt. Køernes gode holdbarhed kommer til udtryk med en reel udskiftningsprocent på 27 (slagt + døde) og en gennemsnitlig levealder på fem år. Med en samtidig brug af X-Vik til de bedste kvier, sender Peter nu omkring 75 krydsningskvier afsted til slagteriet hvert år. Peter har indrettet store dybstrøelsesbokse, hvor krydsningskvierne går sammen, fra de er syv måneder gamle og frem til slagt. Aldersspredningen giver ikke fodringsmæssige udfordringer, da den daglige ration består af en blanding af majs og græsensilage, valset korn, HP pulp, halm og en standard proteinblanding til slagtekalve, som er tilgængelig døgnet rundt. 

Krydsningskvierne sendes afsted til slagteriet, når de når en gennemsnitlig alder på 14,0 måneder, og slagteresultaterne viser en gennemsnitlig form på 9,28 og en slagtevægt på gennemsnitlig 300 kilo. Afregningsmæssigt har de seneste seks måneder resulteret i en slagtepris på godt 7.500 kr. Hertil skal lægges en efterbetaling på ca. 350 kr. og slagtepræmien på 700 kr. Peter ønsker at fortsætte med denne produktionsgren, da prisniveauet på oksekødsmarkedet over den seneste årrække har været ganske stabilt. Alternativet er at producere 75 RDM kvier ekstra til salg årligt, men Peter vurderer, at slagteproduktion er mere sikker på den lange bane, og med en gennemsnitlig pris på godt 8.500 kr. for en 14 måneders kvie er det ganske rentabelt. Samtidig er det en produktion, som passer godt ind på bedriften i forhold til at få det bedste ud af de eksisterende bygninger, og samtidig kan arbejdet med slagtekalvene fint passe ind i den daglige arbejdsrytme.Peter Nielsen:
  • Mælkeproducent nær Løgstør
  • 300 RDM køer
  • Ydelse: 10.650 kg EKM
  • Fire medarbejdere
  • Driver 270 ha
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.