luk

årsmøde 2017

VikingRed

RDMs årsmøde var meget centralt placeret på Hotel Fredericia, Fredercia. Dagen startede med fagligt indlæg samt et inspirerende ledsagerarrangement med Inger Støjbjerg om livet på Borgen.

Godt 180 havde fundet deres vej til årsmødet, og stemningen var god med en konstruktiv og levende debat efter de faglige indlæg.

Genomisk test af hundyr var en central del af alle tre indlæg på det faglige møde. Formand Lars Iversen indledte med et klart budskab om, at RDM skal fokusere på genomisk test af hundyr ikke alene for ens egen skyld, men også for fællesskabets skyld. RDM har et mål om at teste 5.000 RDM dyr i 2017, mens målet i 2020 er 75% af en årgang svarende til ca. 10.000 dyr, og i 2022 skal over 95% af en årgang testes. Efterfølgende kunne sekretæren for RDM, Jakob Lykke Voergaard, fortælle hvor vigtig genomisk test af hundyr er for avlsarbejdet. Derudover gav han et kæmpe stort klap på skulderen til de danske RDM kvægbrugere for det store avlsarbejde de laver. I de seneste 12 måneder har RDM solgt 40% af tyrene til VikingReds valgprogram, mens RDM i de første 7 måneder af 2017 har solgt mere end 50% af tyrene. Til slut fortalte avlsrådgiver ved VikingDanmark Bjarke Kudahl, hvordan genomisk test af hundyr kan bruges på besætningsniveau, både som et redskab ved diverse udvælgelser af dyrene, men også til at få en meget mere retvisende insemineringsplan. Den efterfølgende debat var meget positiv. Formiddagen blev sluttet af med Alm. Brands Sundhedspris på besætningsniveau.
 
Besætningsbesøg hos Pernille & Jacob Serup Pedersen samt Helle og Søren Hvelplund
Efter den faglige del på Hotellet var det tid til besætningsbesøg hos Pernille & Jacob Serup Pedersen ved Aarup på Vestfyn. I efteråret 2016 blev den nye kostald med plads til 390 køer taget i brug, og i dag er besætningen oppe på 360 køer med en ydelse på 10.000 kg EKM.
Lørdag formiddag var der besætningsbesøg hos Helle og Søren Hvelplund nær Assens. Søren overtog bedriften i 2007 fra sin far, og i 2013 var den nye kostald til 280 køer klar til at blive taget i brug. For de interesserede havde Helle åbnet sit kreative værksted, hvor der var mulighed for at se kunst; det er maling og keramik som er i centrum.    
 
Årets tyr
Intet årsmøde uden en rigtig god årsmødefest og diverse hærdninger fredag aften, og i år var ingen undtagelse. Udvælgelsen af årets tyr var i år ændret så deltagerne på årsmødet kunne stemme på tre kandidater, som havde været markante på brugsplanerne over det seneste år. Kandidaterne var VR Hilbert, VR Lego og VR Wonder og det mest utrolige, som nok ikke kommer til at ske igen, var at alle tre tyre er opdrættet af Søren Røndbjerg fra Give. Spændingen om hvem der skulle have Landets Vandrepræmie var derfor begrænset, men hvilke tyr var der fuld spænding om, og valget faldt på VR Wonder. VR Wonder er ud af en unik familie, hvor der er solgt tyre til Viking i fire generationer i træk. Det var 65. gang at Landets Vandrepræmie blev uddelt.

Årets RDM’er har bragt dansk kvægbrug og især RDM helt ud i de danske stuer via radioen. Peter Nielsen fra Løgstør er det vi på godt dansk kalder ”en gennemsnits dansker”. Peter Nielsen er blevet en god ven af radioprogrammet P4 formiddag, og han bruger hver en chance for at fortælle om landbrug og RDM, og det sker altid på en positiv og ligefrem måde. Når Peter ikke lige er radiostjerne driver han et landbrug med 320 RDM køer og en ydelse på 10.500 kg EKM. Vi håber meget, at Peter forsætter det store arbejde for at udbrede kendskabet til landbruget og RDM i radioen.  

I år blev der hædret tre RDM Ildsjæle: Jørgen Pedersen, Ringe, Peter Sivertsen, Lejre samt Bruno Kristensen, Roslev. Fra RDM’s side ønsker vi et stort tillykke til dem allesammen, og takker for det store arbejde de har gjort for RDM. Vi håber, at de også fremadrettet vil være foregangsmænd for RDM.

Flotte resultater i Alm. Brands Sundhedspris på RDM Årsmøde
Det var tre meget spændte finalister, der trådte frem på scenen, da Alm. Brands Sundhedspris skulle uddeles. Sundhedsprisen er på besætningsniveau og det er 15.000 kr., som er øremærket til at forsøde tilværelse med i form af ferie. Alle besætninger, som kan opfylde adgangskravene, er automatisk med. En besætning skal minimum have 50 årskøer, hvoraf 75 procent er RDM, og den skal være med i Ydelseskontrollen. Faktorerne, som indgår i konkurrencen, er celletal til kontrollen, procent døde køer, procent døde kalve mellem 0-180 dage, procent dødfødte kalve samt antal malkeår, som er et nyt parameter i konkurrencen i år. Konkurrencen var tæt i toppen i år og det var med nogle rigtige flotte produktionsresultater. Vinderen af Alm. Brands Sundhedspris på besætningsniveau 2017 blev Flemming Pedersen fra Fjerritslev. Nummer 2 blev Leif Eriksen fra Farsø mens Eskild Grabow Eskildsen fra Horsens blev nummer 3.

© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.