luk

Vikingred

- nye beregninger maj

Indekskørslen i maj bød igen på nye interessante tyre for VikingRed samtidig med, at de fleste tyre på brugsplanen holder deres niveau. Tidligere GenVikPLUS-tyre har igen vist os, at genomisk selektion virker i praksis, da tyrene også er de bedste efter at have fået tal efter døtreafprøvning. Den danske brugsplan består i denne runde af 17 tyre, og 11 af dem er automatisk i inseminørens spand. 

VR Lorenzo (VR Lazer x VR Tuomi x Tosikko) NTM +29 er ud af en familie med meget høje procenter, og det ses også i tyrens avlsværdier. VR Lorenzo giver en god ydelse samt gode lemmer og malkeorganer. Dette er kombineret med positive funktionelle egenskaber, hvor ungdyroverlevelse bør fremhæves. Hvis man ønsker længere patter, er VR Lorenzo tyren, der kan hjælpe. Opdrætter Risto og Sanna Pernu, Finland.

VR Viljar (VR Vimur x VR Niki X Ullimulli) NTM +28 er ud af den meget kendte kofamilie, Lakiala, hvor også VR Uudin stammer fra. Der er lavet masser af skylninger i familien, der rummer flere gode hundyr. Familien har en rigtig god ydelse med gode procenter. VR Viljar har en god balanceret profil med fornuftige procenter, god frugtbarhed og super yversundhed samt malkeorganer. Opdrætter er Kati og Ari Luukkonen, Finland som driver gården Kuusela, hvorfra der er kommet flere gode tyre – den mest kendte er VR Vimpula.

VR Life (VR Lazer x VR Fimbe x R Fastrup) NTM +27 er ud af en familie, hvor der er lavet mange skylninger, som har resulteret i flere tyre til Viking, og flere kvier har fået skyllekontrakter med Viking. VR Life er en rigtig god ydelsestyr med fornuftigt eksteriør kombineret med god frugtbarhed og positive kælvningsegenskaber. Opdrætter er Svend Erik Madsen, Ølgod. 

VR Flores (VR Fabio x VR Leroy x Buckarby) NTM +23 var tæt på ikke at komme ind på tyrestationen på grund af daværende sundhedsstatus, men det lykkedes, og resultatet var en brugstyr. Både mor og mormor er skyllet på Vikingkontrakter, så det er en familie, som der er tiltro til. VR Flores har en afbalanceret profil med gode sundhedsegenskaber, gode malkeorganer og han er en helt unik kvietyr med 121 i fødselsindeks. Opdrætter er Henrik Haugaard, Aalestrup.

VR Alabama (VR Augo x VR Grant x R Haslev) NTM +22 er endnu en tyr, hvis mor er skyllet på Vikingkontrakt. Oldemoren er ligeledes blevet skyllet til Viking, og herfra købte Viking en VR Gibson tyr. VR Alabama har meget høje procenter - især fedtprocenten. Han er rigtig god for malketid, yversundhed med fornuftigt eksteriør og frugtbarhed. Opdrætter I/S Pejstrupgård, Hejnsvig.

VR Sanchez (VR Sahara x Buckarby x Aikomus) NTM +23 er den bedste VR Sahara søn i VikingRed’s avlsprogram. VR Sanchez giver en øget mælkevolumen og gode lemmer. Ved de funktionelle egenskaber er han især stærk på kælvningsevne, klovsundhed, ungdyroverlevelse samt holdbarhed. Opdrætter er Kuukkajärven Maito, Finland.

VR Leonid (VR Limit x VR Cigar X Miqur) NTM +23 er den bedste VR Limit søn ud af en rigtig god VR Cigar ko. Familien er præget af holdbare køer, da mormoren er tæt på 100.000 kg, mens tipoldemoren har rundet 100.000 kg mælk. VR Leonid giver gode procenter kombineret med en god yversundhed og super lemmer. Derudover er han en god kvietyr. Opdrætter er Korkiakoski farm, Finland.

De første fem nye brugstyre udleveres automatisk til inseminørerne, mens VR Sanchez og VR Leonid skal bestilles. Tyrene VR Hattric +30, VR Futari +28, VR Lego +28, VR Wookie +28, VR Abraham +26 samt VR Point +26 fortsætter på brugsplanen og er ved inseminørerne. Tyrene VR Vilano +26, VR Frasier +26, VR Walzer +25 og VR Hazze +24 fortsætter også på brugsplanen, men de skal bestilles, da de ikke automatisk er ved inseminørerne.
 
Nye tyrefædre
VR Fabu (VR Faabeli x Buckaby x S Signal) NTM +29 er ud af en familie med god produktion og holdbarhed. VR Fabu giver meget høje procenter, og især proteinprocent (126) er hans stærke side. Det er kombineret med super frugtbarhed, yversundhed og holdbarhed samt fornuftigt eksteriør. Opdrætter er Åkerbrit Ullevi AB, Sverige.

VR Utu (VR Umbro x VR Tuomi x Asmo Sale) NTM +25 er den første VR Umbro søn, som har givet sæd. VR Utu er efter en mor, som blev skyllet på station i Finland og efterfølgende hjemme i besætningen, men faktisk er han efter hendes egen første kælvning. VR Utu giver en fornuftig ydelse med gode procenter, god yversund, fine lemmer og super malkeorganer. Dog skal han beskyttes for malketid. Opdrætter er Iskola farm, Finland.

VR Finduz (VR Feton x VR Cigar x Gunnarstorp) NTM +25 er endnu en tyr i rækken, som har en holdbar familie bag sig, hvor mormoren er i 7. laktation. VR Finduz er første søn efter VR Feton, og flere gode sønner vil komme. VR Finduz giver fornuftig ydelse med gode procenter, gode lemmer og malkeorganer, fin frugtbarhed og kalveoverlevelse, og så er han en super kvietyr. Opdrætter er Bernt og Arne Pettersson, Sverige.

VR Ferdinan (VR Fabio x VR Auror x Saringe) NTM +23 er endnu en god VR Fabio søn. Han er i forhold til mange af de nyere tyre ved at være en undtagelse, da der ikke er skyllet i familien, og tyren er købt ud af en almindelig drægtighedsaftale. Et godt eksempel på, at Viking leder bredt for at finde de gode tyre. VR Ferdinan er en allround tyr med fornuftig ydelse og eksteriør samt rigtig gode sundhedsindekser og en god malketid. Opdrætter er Bergitta og Johan Linderkers, Sverige.  
Derudover er følgende ni brugstyre tyrefædre: VR Lorenzo, VR Lego, VR Viljar, VR Life, VR Frasier, VR Flores, VR Leonid, VR Sanchez og VR Alabama. De resterende brugstyre er ikke tyrefædre, da de er brugt nok til inseminering af højindeksdyr.
 
X-Vik
I den næste periode vil der ved inseminøren være X-Vik sæd efter VR Lego, VR Abraham, VR Wonder og VR Flake. Derudover er det muligt at få X-Vik efter brugstyrene VR Futari, VR Wookie og VR Viljar. På vikings hjemmeside kan du finde mange flere tyre med X-Vik sæd til rådighed.
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.