luk

vh don red

- tyren fra Vammen Holstein

Kim Fagerlin har tillagt VH Don Red – den første Røde Holstein tyr nogensinde, der har taget førstepladsen på brugsplanen.

Viking møder Kim Fagerlin og mor til VH Don Red i stalden. Ko nr. 2303 skal vises frem til fotografen, og det tager hun med ophøjet ro. Til daglig er hun ellers en bestemt dame, der ved, hvad hun vil – og hvad hun ikke vil. Det kunne Kim konstatere, da han forsøgte at tage hende med på dyrskue. Her var hun ikke særlig samarbejdsvillig, så den karriere er indstillet, men når man har leveret en tyr som VH Don Red og malker helt fantastisk, kan man måske også godt se igennem fingre med det.

Fageno koen er en højt producerende ko med et gennemsnit på 15.000 kg mælk med 1.200 kg værdistof. Hun er kåret VG 89, og så var hun den første dansk fødte kvie til at indgå i Vikings embryonprogram, VikingEmbryo. Hun kom til Risbak skyllestation, da hun var 15 måneder gammel, og blev skyllet en enkelt gang. Resultatet var 11 æg, hvoraf Kim fik de fire. Derefter kunne 2303 desværre ikke skylles mere, så hun blev insemineret og sendt retur til Kim og bedriften i Tjele. Den drægtighed blev til VH Don Red.

Fokus på NTM og eksteriør
Kim har 140 årskøer, hvoraf cirka en fjerdedel er Rød Holstein. Han synes, det er sjovt at have lidt af hvert – så længe det er Holstein, som han siger. Kim er formand for den lokale avlsforening og går meget op i sit avlsarbejde:

”Jeg har fokus på NTM, men jeg går ikke på kompromis med eksteriør. Køerne skal se ordentlige ud, og her tænker jeg især på malkeorganerne” siger han.

Kim inddeler sine dyr i tre kategorier. En lille gruppe insemineres med henblik på at avle en god tyr, en anden lille gruppe er dyrskuekøerne, og endelig har vi den store gruppe, hvor omkring 85 procent af dyrene indgår; her insemineres efter NTM og eksteriør. Desuden vil Kim gerne have køer med god yversundhed og en høj hunlig frugtbarhed. Avlsrådgiver, Henrik Schøler står for insemineringsplanen, men Kim vurderer altid de enkelte tyrevalg, inden inseminøren bestilles.

Han er stolt af, at VH Don Red klarer sig så godt og glæder sig til at følge hans udvikling. Lige nu nyder Kim godt af moren, som fortsat giver en masse mælk, selvom hun kælvede helt tilbage i april og først er blevet drægtig igen nu her. Hun er datter af en ko, som egentlig kom til Kim ved lidt af et tilfælde:

”Moren til 2303 er købt på en helt almindelig auktion i Aars, og på vej hjem var jeg egentlig lidt i tvivl om, hvorvidt det nu var et godt køb. Det er jeg ikke længere.”

VH Don Red er til dig, der har fokus på holdbarhed, ydelse og sundhed.

Vammen Holstein:
  • Ejet af mælkeproducent, Kim Fagerlin
  • 140 Rød- og sortbroget Holstein
  • Ydelse: 11.400 kg EKM, 850 kg værdistof
  • Malker tre gange
  • Driver 145 ha
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.