luk

Jesper Bang har 250 Jersey køer på bedriften Mosegaard nær Gelsted på Fyn. Han bruger X-Vik til samtlige dyr og tester alle genomisk for at få overblik over, hvilke kvier han selv vil beholde.

”Som Jersey-mand er det vigtigt at få taget stilling til, hvordan vi håndterer et kommende lovkrav om ikke at aflive tyrekalvene, og hos mig giver det mening at producere kvier. Jeg har pladsen, og prisen er fornuftig,” siger Jesper Bang.

Han har længe haft en strategi, der gik ud på at producere kvier til salg, og der er flere grunde til, at han har valgt den vej frem for krydsning; Jesper har udvidet besætningen et par gange og har i den forbindelse været glad for, at han selv havde kvier nok. Desuden har han mulighed for at leje en kviestald bare 300 meter fra sin ejendom, som han bruger til opdræt. Endelig mener Jesper, at det giver ham flere muligheder at producere kvier frem for kødkvægskrydsninger:

”En krydsning skal én vej, og det er til slagteriet, hvorimod jeg har større spillerum – længe har jeg solgt mine dyr som lavdrægtige, men jeg kan også sælge dem på andre præmisser,” siger han.

Hos Jesper er kønsraten 93,6 % hundyr, og han sælger omkring 100 kvier om året til eksport. I år ser det ud til, at det bliver lidt flere – højst sandsynligt i omegnen af 110. Han tester alle sine dyr genomisk og bruger NTM som pejlemærke i avlen:

”De genomiske tests er et rigtig godt værktøj at have i baghånden, når vi skal sælge 3/4 af kvierne fra. Her kan jeg sikre mig, at jeg beholder de bedste dyr og dermed får det bedste avlsmateriale til besætningen,” siger Jesper, som understreger, at produktion af kvier til salg ikke nødvendigvis er vejen frem for alle:

”Det kræver selvfølgelig, at du som kvægbruger har plads til det, og det skal passe ind i strategien på den enkelte bedrift,” slutter han.  
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.