luk

med

Blåkvæg i blodet

Britta og Ejgil Pedersen har haft Dansk Blåkvæg på ejendommen nær Randers i mere end 40 år. Parret er dygtige avlere, og flere af deres tyre har været en del af Vikings avlsprogram.

De startede med får, så Piemontese køer, men det endelige valg pegede på Dansk Blåkvæg. Britta og Ejgil Pedersen faldt for dyrenes gode temperament; de er rolige og omgængelige, og så er de nøjsomme køer – et træk, som Britta fremhæver. Hun fortæller desuden, at livet med Blåkvæg har været hele familiens projekt og fyldt meget, på godt og ondt:

”Der har da været meget arbejde med at have dyrene. Da vi havde flest, havde vi over 45 køer, og det tager tid og kræfter, men vi elsker racen og ville bestemt ikke have været foruden de mange oplevelser, den har givet os,” siger hun og tilføjer:

”Heldigvis har vores børn altid været en stor hjælp i arbejdet med dyrene.”

I dag har parret 15 moderdyr og sælger alt afkom til avl. Dyrene afsættes til avlere i både Danmark og udlandet, blandt andet Tjekkiet, Letland og Tyskland. I Tyskland bruges tyrene også til krydsning med malkekvæg, og man har samme tilgang til racen som herhjemme.

Lette kælvninger, tak
For at sælge en Blåkvægstyr til Vikings avlsprogram kræver det, at tyren er født på naturlig vis. Nu om dage foretages der ikke særligt mange kejsersnit på Blåkvægskøer, da man i mange år har avlet efter, at køerne skal kunne kælve selv. Desuden er det i dag almindelig praksis at bruge for eksempel Angus eller Jersey til kvierne for at være på den sikre side. 

Britta og Ejgil har været en stor del af den udvikling og har solgt flere tyre til Viking, som er blevet brugt flittigt i de danske malkekvægsbesætninger. Dog kræver det en vis balance både at avle til krydsning og renavl, fortæller Ejgil:

”Vi har satset på avl til både krydsning og renracet, men det kan være svært at ramme begge dele med samme tyr. Det vigtigste for mælkeproducenten er de letfødte kalve, men samtidig skal der lidt muskler på, så Blåkvægs-avleren også er tilfreds.”

Klose er et godt eksempel på en tyr, der kan bruges i begge lejre, og han tog sine første skridt hos Britta og Ejgil. Parret er ikke i tvivl om, at den øgede interesse for Blåkvæg har haft stor betydning for racen:

”At der nu er så mange mælkeproducenter, der bruger Blåkvæg, har betydet fantastisk meget for racen herhjemme. Det giver et incitament til avlerne om at blive ved, og det er rigtig glædeligt,” siger Ejgil.

De sidste par år er parret begyndt at skylle nogle af deres rigtig gode dyr, og det har været en succes. De har både solgt og selv brugt embryoner og fået fine kalve ud af det. Ejgil og Britta bruger primært inseminør til dyrene og benytter sig af tyre fra Danmark og England, hvor kriterierne er rimelig ens. Her laves mange gode dyr, og på Landsskuet kunne Ejgil og Britta da også se flere af deres afstamninger vinde ærespræmier. Godt gået. 
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.