luk

"jeg bruger vikings

inseminør, fordi det giver muligheder"

Henning Nielsen har 40 Angus køer på bedriften nær Varde, og han bruger inseminør, fordi han går op i avl. Han vil lave det rette match, når tyren til koen skal findes – og helst hver gang.

Henning Nielsen er 11. generation på Poppelgaarden nær Varde. Til daglig er han lærer, og fritiden bruger han i stalden eller på marken ved sine dyr. Han har 40 Angus køer, som går ude hele året rundt og et team af inseminører, der er kommet hos ham de sidste 25 år.

En middelstor ko, tak
Vi starter i stalden. Her møder Vikings udsendte Henning sammen med inseminør, Kjeld Thomsen. Kjeld har lige undersøgt en af Hennings allerstørste køer – en ældre frøken på 1.000 kilo, som er en af to køer i den vægtklasse hos Henning. Allerhelst vil han have køer, der maksimalt vejer 800 kilo og gerne en ensartet flok, hvor der ikke er for mange, der afviger fra avlsmålet. 

Henning tager køerne fra på marken, når de skal insemineres eller undersøges, og placerer dem i stalden imellem halmballer og med kig til de unge tyre i en tilstødende boks. Det er en strategi, der har virket – både for drægtigheden og inseminørens arbejdsforhold. Her er det nemt at komme til dyrene, som står stille, og Henning har en drægtighedsprocent lige i omegnen af 80. Hver dag holder han øje med, hvilke køer de store tyrekalve følger efter ude på marken, og når han spotter en ”efterfølger”, kan han godt ringe efter inseminøren og tage dyrene fra.

Henning har solgt embryoner til både Norge og Sverige, og her kommer det gode samarbejde med inseminørerne især til sin ret:

”Når vi laver ET, skal inseminøren nogle gange komme forbi tre gange på en dag, men det finder vi altid en løsning på,” fortæller Henning.

Avl er spændende
Henning køber sæd fra hele verden, men for tiden er han især glad for de australske gener. Han synes, det er spændende at se, hvordan de forskellige kombinationer falder ud, og han er mest tilfreds de år, hvor alle kalvene er nogenlunde ens:

”Det bedste er, når vi er i tvivl om, hvilke dyr vi selv skal beholde, og hvilke der skal sælges, fordi de nærmest alle er lige gode,” siger Henning.

Der er blevet brugt inseminør på bedriften lige så længe, han kan huske, og han er slet ikke i tvivl om, at det er vejen frem for ham:

”Jeg bruger Vikings inseminør, fordi det giver en bred pallette af muligheder. Jeg har nogle avlsmål, og det kræver, at jeg sætter den rette tyr sammen med den rette ko, så der skal en inseminør til. Desuden synes jeg, det er spændende at bruge forskelligt genetik, så derfor er en foldtyr slet ikke relevant.”

Henning og familien holder meget af dyrene, selvom det er en stor flok, og man ikke kan komme lige tæt på alle køerne. De skal have det godt, og som Henning siger:

”Vi spiser først vores mad, når køerne har fået deres.” 

 Henning Nielsen:
• Kvægavler nær Varde
• 40 Angus køer (+ 10 Korthorns køer)
• Dyrene går ude hele året rundt
• Henning avler efter middelstore køer
• Til daglig arbejder Henning som lærer

Om Angus kvæg:
Angus er den mest udbredte kvægrace på verdensplan og ikke uden grund. Det er en meget hårdfør race, der stammer fra Skotland, og som kan gå ude hele året rundt i alt slags vejr. Dyrene er gode naturplejere, de er omgængelige og er født hornløse. De er sorte eller røde.


Hold musen hen over billederne for at læse billedteksten.
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.