luk

karsten laursen:

”Jeg bruger inseminør for at sikre avlsfremgangen”

Hos Damgaard Limousine er alle i familien vilde med køer. De giver hygge og glæde i hverdagen samt gode oplevelser på dyrskuer – men avlen overlades ikke til tilfældigheder. 

Nogle gange træder man ind i en stald, der bare emmer af hygge. Hvor man har lyst til at slå sig ned et par timer og bare kigge på dyrene, der slapper af i halmen. Sådan en stald støder man på hos Jette og Karsten Laursen i Juelsminde. Her er 20 Limousine køer plus opdræt netop blevet lukket ind efter en lidt våd sæson på græs. Og nu er der ro på. Karsten kigger ind til en af kalvene, der ser lidt søvnig ud, og siger: ”Ja, det er ren idyl, det der.” Han er glad for sine dyr. De er en stor del af hele familiens liv – både i hverdagen, og når det er tid til at drage på dyrskue i nærliggende Horsens eller Landsskuet i Herning. Så stiller alle op og hjælper til. Begge børn er store og læser på henholdsvis universitet og gymnasium, men køerne trækker alligevel stadig. Selv på en tur til USA runder den yngste, Marie, sine mails af med: ”Hils køerne,” og hun er med i stalden hver aften, når Karsten går sin runde. Men avlen – den overlader hun til Karsten og brormand, Jakob. Og de får hjælp af Vikings inseminør.

Inseminering sikrer avlsfremgangen
Der er ingen tyr at spotte i Karstens stald, og det er der flere gode grunde til, men det drejer sig især om at sikre avlsfremgangen med inseminering:

”Vi går efter kødfylde og højtstillede dyr med et rigtig godt temperament, og det udvælger vi tyrene efter. Desuden er det sjovere at få kalve fra ti forskellige tyre end bare én, når man som jeg er avlsinteresseret. Det giver lidt ekstra spænding, når kalvene kommer til verden,” siger Karsten.

Damgaard Limousine vil gerne sælge avlsdyr, så derfor ligger der mange tanker bag, når sæden bestilles. Familien har haft fem tyre til afprøvning på Aalestrup Avlsstation, hvoraf én blev slagtet, tre er solgt, og Damgaard King kommer på brugsplanen i starten af 2018. Sidstnævnte er kronen på avlsarbejdet – et arbejde, som Vikings inseminør, Leif Frederiksen påtager sig en del af:

”Vi er meget glade for samarbejdet med Leif. Han er dygtig, og han har en erfaring, der gør, at han kan mærke, hvor køerne er i deres cyklus. Han er engageret, og jeg tror, det ærgrer ham lige så meget som os, når vi har én, der er svær at få drægtig en gang imellem,” siger Karsten.   

Når det er tid til inseminering, prøver Karsten at være hjemme, så han kan give Leif en hånd, hvis der er brug for det. Når det ikke er muligt, tager han dyrene fra på forhånd, så de går i en boks for sig og er nemme at komme til. Selvom det giver lidt mere arbejde med inseminering, overvejer Karsten ikke at føje en foldtyr til besætningen. Han mener, at fordelene med inseminering overstråler ulemperne:

”Jeg tror på, at jeg får nogle bedre dyr på denne måde, og jeg har mulighed for at vælge en tyr til kvierne, der giver lette kælvninger. Det betyder meget. Desuden slipper vi for den sikkerhedsrisiko, der altid følger med at have en tyr i indhegningen,” siger han.

Her bakker Jette op. Hun ville ikke bryde sig om at gå ind til køerne, hvis de var ledsaget af en tyr. Og det er vigtigt for familien at kunne være sammen med dyrene – det er faktisk hele bevæggrunden for at have dem:

”Hyggen og samværet med dyrene er den altoverskyggende grund til, at vi har dem. Vi går meget op i, at vi kan komme tæt på dem, og at de er forholdsvis tamme. Vi skal altid kunne lægge en grime på vores dyr,” siger Jette.

Hun er datter af tidligere Viking-inseminør, Johannes Jensen, som egentlig er grunden til, at de har kødkvæg på ejendommen i dag. Jettes far havde nemlig selv en flok kødkvægskrydsninger, og en af køerne fik en kalv, hun ikke ville kendes ved. Det var en lille Hereford-krydsning, som flyttede ind på Damgaard, og Jette og Karsten købte en Jersey/Charolais-krydsningskalv til at holde den med selskab. Tiden gik, og flere og flere krydsningskøer kom til, men for syv år siden blev interessen for avl så stærk, at familien gik over til renracet Limousine. Resten er, som man siger, historie.

Damgaard Limousine:
  • Jette og Karsten Laursen samt børnene Marie og Jakob
  • Alle i familien samt Jakobs kæreste, Maria deltager i arbejdet med dyrene og er med, når det er tid til dyrskue i Horsens eller på Landsskuet
  • Hobbylandbrug nær Juelsminde
  • 20 Limousine køer plus opdræt
  • 17 Heatime transpondere
  • Har haft fem tyre til afprøvning på Aalestrup Avlsstation, hvoraf en blev slagtet, tre er solgt, og Damgaard King kommer på brugsplanen i starten af 2018

© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.