luk

jersey

toptyrene holder niveau

Men en enkelt tyr, VJ Kantona, skiller sig ud.

De nye avlsværdital den 5. november medførte ikke store ændringer for toptyrene og forventes heller ikke at medføre store ændringer på brugsplanerne.  

En enkelt tyr skiller sig dog positivt ud; VJ Kantona. VJ Kantona (VJ Klov x VJ Hilario) forventes at blive ny brugstyr med NTM +26. VJ Kantona avler høje procenter, høj ydelse, super god yversundhed (123), god type og meget stærke yvere. VJ Kantona er først lige begyndt at producere X-Vik, så dette vil først blive til rådighed senere.

VJ Sort, VJ Svick, VJ Wilder, VJ Luxi, VJ Kliber og VJ Steno forventes at skulle klare det meste af X-Vik forbruget. Alle er gode stabile producenter af X-Vik, og tillige er de afstamningsmæssigt gode alternativer til de mest anvendte tyre fra tidligere og til de mange VJ Gislev afstamninger og sønne-sønner, som kommer til næste år. 

Vi forventer ti tyre på brugsplanen. Ti tyre med otte forskellige fædre og alle med positive avlsværdier for holdbarhed og malkeorganer. For yversundhed, fedt- og proteinprocent er alle positive på nær én tyr. Alle de forventede brugstyre er tillige fri for JH1 defekten og - på nær én - har alle A2/A2 genotype for beta kasein og BB genotype for kappa kasein..

Vores nye pollede tyr, VJ Leaks P (Listowel P x VJ Husky) er nu også til rådighed. VJ Leaks P har NTM +15 og udmærker sig specielt ved at avle høj proteinydelse. VJ Leaks P vil blive anvendt som tyrefar, ligesom VJ Kantona. 

VJ Gislev fastholder sin position som bedste døtreafprøvede tyr med NTM +24. VJ Gislev er kommet igang med at producere X-Vik og vil komme til at præge eksporten betydeligt over det næste års tid. Pt. rangerer VJ Gislev som nr. 1 blandt renracede døtreafprøvede tyre i USA. De næste tyre, som vil blive døtreafprøvede er VJ Willem, VJ Quintana og VJ James. Dette forventes til februar. Der er allerede begyndt at indløbe positive meldinger vedr. døtre efter de tre tyre, som pt. ligger med + 18, +17 og +18 i NTM. 

Forbruget af X-Vik ligger fortsat tæt på 60 % med en stigende tendens. Ud over de tidligere nævnte X-Vik tyre vil andre tyre blive udsendt regionsvis samtidig med, at der vil være X-Vik til rådighed efter en række forhenværende brugstyre, som stadig ligger på et højt NTM niveau. 

Billede: VJ Kantona
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.