luk

Emil mortensen:

"Det skal være sjovt at gå på arbejde"

For et år siden blev Emil Mortensen en del af et I/S sammen med sin far på bedriften nær Silkeborg. Han er glad for livet som selvstændig og har aldrig overvejet andet.

Hvorfor et I/S?
”Jeg blev færdiguddannet som produktionsleder på Bygholm Landbrugsskole i 2014, og derefter blev jeg ansat herhjemme. Jeg er tredje generation og vil rigtig gerne køre det hele videre, når min far ikke længere er med. Jeg har aldrig været i tvivl om, at det var det, jeg havde lyst til. Det ligger nok i blodet på mig.”

Hvordan ser din hverdag ud?
”Vi har 175 Jersey køer og er lige så stille ved at udvide til 200, så vi har nok at se til, for vi er kun min far og jeg. Tidligere tog min mor sig af de fleste af malkningerne, men i dag klarer robotterne det. Vi samarbejder om det hele, vi har ikke som sådan fordelt opgaverne, og det fungerer rigtig godt. Vi er enige om, at det skal være sjovt at gå på arbejde, men vi har ikke noget imod at have travlt. De seneste år har vores hverdag været præget af byggeri; i 2013 fik vi nye plansiloer, i 2014 byggede vi en ny kviestald, i 2015 en ny foderlade, og i 2016 indviede vi så vores nye kostald. Meget af det har vi bygget selv ved siden af arbejdet i stald og mark, så vi har ikke kedet os. Vi driver 185 ha, hvoraf vi ejer de 150 ha.”

Skal det være Jersey køer?
”Ja, det synes jeg. De er nemme at arbejde med, de har en god størrelse og høje procenter i mælken. Vores ydelse ligger på omkring 11.000 kg EKM lige nu, men vi har et mål om at komme endnu højere op, og det skal vi nok komme. Vi fik nye robotter ind i februar, og det fungerer super godt. Vi har sunde køer; celletallet ligger omkring 100.000, og de trives godt i den nye stald.”

Emil Mortensen:
• 26 år
• En del af Nørskovgaard I/S nær Silkeborg
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.