luk

Anders

vil have fod under eget bord

Anders Forsberg er driftsleder hos Gl. Krogaard i Ullerslev på Fyn, og han er en mand med ambitioner. Han passer stedets 250 Jersey køer som sine egne – for det bliver de en dag.

Det har nok altid ligget i kortene, at Anders Forsberg skulle arbejde med køer. Både far, morfar og morbror havde Jersey bedrifter, da Anders var lille, så han er blevet præget fra en ung alder. Efter at have gennemført uddannelsen til virksomhedsleder på Dalum Landbrugsskole har Anders arbejdet i to Holstein besætninger, men har nu fundet tilbage til Jersey køerne hos Sophia og Palle Bjerggaard, og her er han klar til at slå rødder:

"Palle og jeg har planlagt et generationsskifte, når det rette tidspunkt kommer. Indtil da får vi rigtig meget ud af hinanden; jeg opbygger en masse erfaring og får mulighed for at vise kreditorerne, hvad jeg kan, og Palle får en engageret medarbejder, der virkelig vil bedriften," siger Anders.

Vil have de bedst mulige køer
Anders er ikke avlsnørd i den forstand, at han nærstuderer tyre og den slags, så det overlader han til bedriftens avlsrådgiver, Pernille Hougaard Jensen. Dog ligger det ham meget på sinde, at bedriften har de bedst mulige køer – og her spiller avlen en stor rolle:

"Vores strategi er at få gode, holdbare køer, for det er de gamle køer, der giver mest mælk. Så vi avler efter holdbarhed og ydelse," siger Anders.

Bedriften har en af landets laveste spildprocenter for Jersey – den ligger omkring de 10 – og samtidig har de på Gl. Krogaard en meget høj drægtighedsprocent. Anders og Palle er ikke interesseret i stort salg af kvier, så derfor bruger de nu hele 85 % kødkvægssæd koblet med kønssorteret sæd til resten – med undtagelse af de absolutte højindeksdyr, der insemineres med konventionel sæd, da det jo kunne resultere i en tyr til Viking. Denne strategi betyder i øvrigt, at Anders må aflive meget få tyrekalve, og det er de glade for at slippe for på Gl. Krogaard.

Optimering fremfor udvidelse
Anders er ikke i tvivl om, at Jersey er fremtidens ko. Han fremhæver det gode temperament, den høje foderudnyttelse og dyrenes frugtbarhed som nogle af racens fortræffeligheder. Det er yderst sjældent, at han må assistere ved en kælvning i stalden, og derfor mener Anders, at han som landmand får meget foræret ved at have Jersey køer. Men der er altid plads til at optimere – og hvor mange drømmer om udvidelser i stor stil, ligger det ikke lige for hos Anders. Han vil hellere have fokus på alle de små og store områder, hvor der kan gøres en ekstra indsats. En indsats, der betyder, at han får mere ud af sine køer:

"Vi er gået fra madrasser til kummer med dybstrøelse i, som er en blanding af halm, kridt og vand. Det er billigere end sand og lige så godt, for vi ser nærmest ingen haseproblemer mere, og liggetiden er øget helt vildt. Desuden har vi fået ventilatorer installeret i loftet, og vi har sat nye vandkar op og derved gået fra 5 til 15 cm. vandspejl pr. ko. Det havde den effekt, at dyrene malkede rigtig fint hele sommeren trods varmen," fortæller Anders, som også fremhæver HeatimeRuminact som en stor hjælp i det daglige arbejde:

"Vi har haft Heatime siden 2009, men fik koblet Ruminact på for et år siden, og jeg er virkelig glad for sundhedsdelen. Jeg bruger den især for at se, om køerne kommer op i drøvtygning efter kælvning. Her er systemet guld værd."

For Anders Forsberg handler det om altid at være opmærksom og kritisk indstillet til sin egen bedrift; hvor kan vi gøre det bedre for køerne?

Anders Forsberg:
  • 29 år
  • Driftsleder på Gl. Krogaard i Ullerslev på Fyn, hvor han i sin tid også var elev


© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.