luk

"NTM 

har virkelig sat turbo på avlen"

Bjørn Lyngholm tager udgangspunkt i NTM i avlsarbejdet på bedriften nær Gørding. En bedrift, der har tillagt tyren VJ Dandi, som nu er på brugsplanen.

Bjørn Lyngholm stoler på NTM og synes selv, han får syn for sagen med de kvier, han har gående som bedriftens fremtidige malkekøer. Bjørn bruger 50 % kødkvæg og store mængder X-Vik, og derfor er det vigtigt for ham at vide, hvilke dyr der skal have hvilken form for sæd:
 
”Jeg skal finde de bedste dyr, og her bruger jeg NTM som en klar rettesnor. Det har virkelig sat turbo på avlen, så jeg ser de genomiske tests som en fornuftig investering i fremtiden,” siger han.
 
Bjørn ønsker at aflive så få tyrekalve som muligt, og derfor har han altid brugt rigtig meget kønssorteret sæd. Stod det til ham, burde Jersey folk faktisk nærmest ikke bruge andet:
 
”Der skal ske noget på det her område, for der vil helt sikkert komme et pres udefra på et tidspunkt, så vi kan lige så godt selv tage handsken op,” siger han.
 
Af samme grund er Bjørn også en af de fire besætninger, der er med i GoBeef forskningsprojektet, som du kan læse nærmere om på s. 36 i seneste nummer af Vikingnyt.
 
Fokus på mælken
Bjørn er ikke en mand, der går op i de forskellige tyre og den slags. Alligevel indrømmer han, at det er lidt fedt at have fået en tyr med på brugsplanen:
 
”Selvfølgelig blev jeg glad for at se, at tyren lå i toppen. Det kan jeg ikke løbe fra,” siger han.
 
Til daglig er det mælkeproduktionen, han går op i, og ikke mindst optimering af de forskellige arbejdsprocesser på bedriften. Her er Bjørn meget begejstret for Heatime, som han har til både køer og kvier. Sidstnævnte går på to andre ejendomme, men Bjørn tjekker bare telefonen for tegn på brunst og får hurtigt et overblik.
 
Han og fodermesteren klarer selv insemineringerne, men han sætter stor pris på sin sparring med Viking avlsrådgiver, Pernille Hougaard Jensen:
 
”Vi har et fantastisk godt samarbejde, og det er noget, der øger min tilknytning til Viking. Det er der ingen tvivl om.”
 
Bjørn Lyngholm:
Mælkeproducent nær Gørding i Vestjylland
400 Jersey køer
Ydelse: XX
Seks medarbejdere
 
VJ Dandi er til dig, der har fokus på ydelse, yversundhed og eksteriør.
 
På billedet ses Bjørn Lyngholm til højre sammen med sin fodermester, Ion Chiosa, som er fra Moldova.
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.