luk

avl og økonomi

går hånd i hånd

Hos Risholm er intet overladt til tilfældighederne, når det kommer til avlen. Men det gælder ikke blot om at lave flotte dyr – avlen skal også smitte af på bundlinjen.

De hvide bygninger er næsten skarpe at se på, og varmen banker ned fra oven, da Viking slår et smut forbi Risholm. Den bornholmske bedrift huser 165 Jersey køer og var indtil for et år siden ejet af Henning og Jørn Ambrosen i et I/S. I dag er det måske kun Jørns navn, der står på skødet, men Henning har stadig en finger med i spillet. Særligt, når det drejer sig om avlen:
 
”Jeg har altid gået meget op i avl, fordi det er så spændende – og vigtigt. I 2006, da jeg gik fra bindestald til den nye stald med robotter, måtte jeg slet ikke udsætte nogen køer, fordi jeg havde haft fokus på yvere i 30 år. Så avlen kan betyde meget for arbejdet og økonomien,” fortæller Henning.
 
I 2015 fik de lavet en malkestald, da der var for meget bøvl med robotterne, og samtidig fik køerne sand i sengebåsene i stedet for madrasser. Det gav hele besætningen et løft. Ydelsen steg med 1.700 kg EKM, og yverbetændelserne var efter skiftet forsvindende få.
 
Kvier på ”skylle-tur” til Jylland
Der er ingen ET-dyrlæger på Bornholm endnu, så når Henning og Jørn har kvier, der skal skylles, må dyrene en tur til Risbak i Jylland, hvor de bliver skyllet to-tre gange, inden de kommer retur. Far og søn har haft fire afsted, og Viking har købt to tyre efter skylningerne. Risholm har tidligere haft en enkelt tyr på brugsplanen, men det er længe siden, så derfor krydses der fingre for, at det kunne lykkes igen.
 
På Risholm har man hånd i hanke med avlen, og når avlsrådgiveren kommer på besøg kigger de tre sammen på, om der skal justeres lidt i avlsmålene. Rådgiver, Palle sammensætter en insemineringsplan, men Henning og Jørn slipper ikke helt tøjlerne:
 
”Mange tager altid 1. forslag, men jeg kan godt lide at læse lidt om tyrene først,” siger Henning, som har haft en helt særlig favorit blandt tyrene:
 
”Zuma. Ham brugte vi i ti år, men det er også for længe. Det er da bedre at få nyt blod ind, men han gav bare nogle helt fantastiske dyr, så det var svært at lade være,” griner han.
 
Jørn er sjette generation på Risholm og ikke nær så ”nørdet” med avlen som sin far. Alligevel medgiver han, at den er vigtig:
 
”Avl er en langsigtet affære, og i dag har vi nogle super gode produktionsdyr, fordi vi netop har haft fokus på yver, ben og ydelse i lang tid, så man må ikke underkende vigtigheden af et fornuftigt avlsarbejde,” siger han.
 
Repromestre ad flere omgange
Reproduktionsarbejdet er sat i system på Risholm, og de har et godt samarbejde med deres inseminør, Dorthe, som drægtighedsundersøger og inseminerer dyrene:
 
”Hun er dygtig og går op i sit arbejde, og det betyder meget, for reproduktionsdelen er så vigtig,” siger Henning.
 
Henning og Jørn er repromestre ad flere omgange, og det er ikke så mærkeligt, når man har en reproduktionseffektivitet på 0,35 hos køerne og 0,50 hos kvierne. De har haft Heatime siden 2015 og er glade for den tid, det har frigivet:
 
”Før brugte vi en masse tid på at kigge efter brunst, men nu kan vi spare de kræfter og bruge dem på noget andet. Det er dejligt,” siger Jørn.
 
Han har overblikket over sine 165 køer og ingen nuværende ønsker om flere – for som han siger:
 
”Vi er rigtig godt tilfredse med det, vi har.”
 
Risholm:
  • Mælkeproducent nær Hasle på Bornholm
  • 165 Jersey køer
  • Ydelse: 10.200 kg EKM
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.