luk
”Vi bliver ikke stærkere af at konkurrere med hinanden”

Thomas Houmøller Søgaard fra Stoholm var en af modtagerne af et Jersey Rejselegat, da turen gik til verdenskongres og besætningsbesøg i USA tidligere i år. Thomas blev en del af et bredt Jersey netværk og fik samtidig et grundigt indblik i kvægavlen i USA. En kvægavl, der er styret af konkurrence, og som ligger langt fra den danske tilgang.

I Danmark bidrager langt de fleste landmænd med registreringer og data, som alle kan få gavn af i avlen. Vi har en fælles forståelse for, at vi alle bliver klogere ved fælles hjælp, og at det giver mening at løfte i flok. I USA forholder det sig ganske anderledes. Det erfarede Thomas Houmøller Søgaard, da han i juni besøgte landet sammen med den danske delegation af Jerseyfolk, der skulle opleve verdenskongressen og besøge lokale besætninger samt de to store sædfirmaer, Sexing Technologies og Select Sires:

”Alt inden for vores fag er kommercielt i USA. Malkefirmaerne har deres computere ude på gårdene, og mange af de store farmere vil have penge for at levere data til dem. Jeg håber godt nok ikke, at det nogensinde bliver sådan herhjemme,” siger Thomas og fortsætter:

”Vi skal virkelig værne om vores fælles indsamling af data, for det er jo grundstenene til alt, og vi bliver ikke stærkere af at konkurrere med hinanden. Tværtimod.”

De danske ”tal-nørder”
Thomas er ikke i tvivl om, at vi har en fordel i Norden med vores tilgang til avlen. Også selvom man bliver opfattet som lidt af en tal-nørd på verdenskongressen:

”Manglen på data og registreringer i USA bevirker, at man ikke har en særlig stor sikkerhed på især de bløde egenskaber, og derfor sælger de masser af afprøvede tyre. Den, der svarer til ’Sundhed i øvrigt’ er først lige kommet med, så her er de udfordret, mens vi er langt foran,” siger Thomas og fortsætter:

”Vores udenlandske kolleger synes nok af og til, at vi kan virke som nogle lidt arrogante tal-nørder med vores registreringer og genomiske tests, men det er jo bare fordi, vi stoler så meget på det, vi har.”

Selvom Thomas klart foretrækker den danske tilgang til avlen, har USA også noget at byde ind med, mener han:

”De er godt kørende på eksteriør, og køerne har gode yvere, for det har de avlet efter de sidste mange år. Desuden kan Dansk Jersey få nye blodlinjer ind herfra, så vi undgår indavl.”

De ti dage i Ohio har givet Thomas en masse nye kontakter verden over, og han har udvekslet erfaringer med landmænd fra nær og fjern. Og alle er blevet klogere, mener han:

”Det var utrolig spændende at høre, hvor forskelligt vi ser på køer og avl. Vi kunne alle lære lidt af hinanden – og alle fik nok nedbrudt et par fordomme her og der. For eksempel gjorde jeg meget ud af at fortælle, at vores køer går på græs, for der var mange, der troede, at de kun er i stalden her i Norden – og at det er derfor, vi har så høj en ydelse.”

Thomas håber at kunne bruge nogle af de nye kontakter til at danne en form for europæisk netværk for yngre Jersey-avlere, for som han siger:

”Hvis vi skal have indflydelse på verdensplan, hjælper det at være flere samlet på denne side af Atlanterhavet.”

© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.