luk

sæsonkælvning

hos Kibsgaard

Når man tager imod 270 Jersey kalve på en sommer...

Louise og René Rødkær har 300 Jersey køer på bedriften, Kibsgaard i Asaa nær Dronninglund. Parret købte stedet i maj 2015, og siden har den stået på sæsonkælvning. I slutningen af september og otte uger frem insemineres alle dyr, og så kommer kalvene i løbet af juli, august og lidt ind i september. I år forventer de omkring 270 kalve, og de er på nuværende tidspunkt lidt over halvvejs. Sommeren er en travl periode, men så er der andre tider på året, hvor arbejdsbyrden er noget mindre:

”Jeg kan godt lide en arbejdsrytme med skiftende fokus hen over året. Om sommeren er der knald på, mens kalvene kommer, dernæst malker vi tre gange i døgnet fra august til juleferien, og i foråret har vi knap så travlt, så her bliver der tid til andre ting – også privat,” fortæller René.

Goldkøerne går ude, så kalvene kommer til verden på græs. Sidste år mistede parret ikke en eneste kalv, og i år har de indtil videre holdt samme flotte statistik. Louise og René fortæller, at de lærer en masse nyt hver sæson, så de hele tiden kan optimere deres rutiner, og derfor går køer og kælvekvier nu hver for sig – sidste sommer brugte de simpelthen for lang tid på at lede efter kalve:

”Vi fandt ud af, at de gamle køer ”stjal” kviernes kalve og gemte dem rundt omkring i folden, så det krævede en masse benarbejde at finde dem alle sammen. Det gavnede vist kun naboens børn, der gav et nap med og fik en 50’er hver gang, de fandt en kalv,” siger René med et smil.

Inden længe står insemineringstiden for døren, og så skal Vikings team af inseminører i området være klar, for der bliver travlt på Kibsgaard. Der skal insemineres hver dag, og der skal bruges mange doser sæd. Derfor sidder René allerede nu og ”nørder” i, hvilke tyre der skal bestilles:

”I år er 20 % af kalvene efter VJ Quintana, og vi har også rigtig mange efter VJ Huzar. Næste sæson vil jeg gerne bruge en hel del sæd fra VJ Garant, VJ Nibali, VJ Higher og VJ Hamlet. Det er enormt vigtigt for os, at frugtbarheden er i top, for her er vi sårbare med sæsonkælvning – vi skal have dyrene drægtige.”
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.