luk

familien asmussen

har sat kurs mod 400 køer

Hos Carsten Asmussen er det meste af familien beskæftiget på bedriften, der huser 370 Jersey køer og en masse opdræt. Planen er at nå op på 400 køer i løbet af 2018.

Carsten Asmussen har en stald, der bugner af kvier, men det er der en god grund til. Han bruger nemlig masser af kønssorteret sæd, for koantallet skal stige, og samtidig sælger han mange levedyr til eksport. Deri ligger en god forretning. Han gentester hele besætningen, og alle dyr med et NTM under 7 er til salg, mens resten igen bliver tjekket, når de begynder at malke. På den måde holder Carsten besætningen ung og sørger samtidig for, at det er de bedste dyr, der fortsætter i avlen:

”Genomisk test er et rigtig godt værktøj til selektion af dyrene, så jeg hele tiden optimerer min besætning,” siger han.

I 2015 byggede Carsten en ny stald, og herefter begyndte han at øge besætningen fra 147 til de 370 køer, han har i dag. Udvidelsen er primært sket med egne dyr, og i den forbindelse er holdbarhed et vigtigt parameter for Carsten – både når vi snakker avl og staldforhold. I den gamle stald havde køerne i gennemsnit leveret 46 ton mælk, når de udgik af produktionen, og det er også målet i den nye stald. Det kræver brug af de rette tyre samt gode forhold for køerne. Stalden er derfor bygget med ”sengekummer”, og køerne ligger i fiber. Fiberen får Carsten ved at separere og presse gyllen, indtil der kun er en rest af fiber tilbage, som derpå varmebehandles og er klar til brug.

Hele familien er med
Hos familien Asmussen er bedriften noget, man er fælles om. Carstens kone, Helle har ansvaret for kalvenes ve og vel, og parrets ældste datter, Louise på 21 arbejder med køerne. Hende og kæresten, Lars bor også på stedet og kunne godt forestille sig at overtage på sigt. Carstens far kommer stadig og kigger efter brunst, mens Carstens mor malker morgen og aften. Carsten selv sætter stor pris på, at bedriften er et fælles projekt:

”Jeg har det bedst, når jeg har hele familien samlet omkring mig, så jeg er da enormt glad for, at så mange af dem er en del af arbejdet på gården,” siger han.

I det hele taget er Carsten en mand, der sætter fællesskabet højt. Han er en del af Jersey aktivitetsudvalg i Syd og giver også sit besyv med, når VikingDanmarks repræsentantskab samles. Hvorfor har han lyst til at engagere sig her?

”Jeg vil gerne være med til at præge udviklingen, og jeg tror på, det er vigtigt, at vi både har en dygtig ledelse, der har deres forretningsmæssige kompetencer i orden, samt et bredt udsnit af kvægbrugere, der kan komme med input og holdninger. På den måde står vi stærkest,” siger Carsten.

Han ser gerne, at Viking tager initiativ til nye tiltag, der kan gavne kvægbrugerens bundlinje – såsom VikShop og forsikringsaftalen med Gjensidige – så længe fokus også er på kerneydelserne. Og demokratiet. Et fælles fokus på udfordringerne er vejen frem. Hos Viking – og derhjemme.   

Carsten Asmussen:
  • Mælkeproducent nær Christiansfeld
  • Gift med Helle og har døtrene Louise på 21, Marlene på 19 samt Nadia på 16
  • 370 Jersey køer
  • Ydelse: tjek
  • To medarbejdere – udover familien
  • Driver 260 ha og er på udkig efter mere
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.