luk

en af verdens 

højst testede Jersey kvier bor på Fyn

Genomisk test har givet folkene bag Hasmarkgård et bedre grundlag for udvælgelse af kvier til eksport. Desuden har de solgt en tyr, fået tre skyllekontrakter og kan nu fremvise en af verdens højst testede Jersey kvier.

På Hasmarkgård nær Otterup på Fyn kan man møde en af verdens højst testede Jersey kvier, nemlig 3931 med NTM +31. Hun er datter af VJ Lobo og halvsøster til tyren VJ Lotto, som Hasmarkgård selv har tillagt og solgt til Viking. 3931 er med sit høje NTM et unikt dyr i Vikings avlsprogram og vil blive skyllet intensivt, når hun når den rette alder. 

Inden Hasmarkgård begyndte at bruge genomisk test for halvandet år siden, havde de svært ved at udvælge dyr til eksport. Bedriften sælger typisk omkring 50 kvier årligt, og nu er det blevet nemmere at beslutte, hvilke dyr der skal afsted, og hvilke der skal blive i stalden. For eksempel var Holstein kvien med nummer 3629 højst sandsynligt blevet solgt, hvis ikke det var for genomisk test. Hun er datter af VH Sparky og var Fyns højst testede Holstein kvie i 2016. Hun venter nu sin første kalv. 

På Hasmarkgård har de 185 køer – både Holstein, Rød Holstein og Jersey. På billederne ses Inga Rasmussen med sønnen, Andreas.

© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.