luk

NTM som pejlemærke

i avlsarbejdet

Hos Jonas Risager nær Hjørring er der tjek på avlsstrategien, og NTM er et vigtigt fokuspunkt. Til hverdag tænker han nu ikke meget over den del af arbejdet – det klarer avlsrådgiver

Hos Jonas Risager nær Hjørring er der tjek på avlsstrategien, og NTM er et vigtigt fokuspunkt. Til hverdag tænker han nu ikke meget over den del af arbejdet – det klarer avlsrådgiveren.

Jonas Risager er sammen med sine forældre gået fra at have 130 køer til nu at arbejde med 510 Holstein køer, som de nu har malket i halvandet år. Da der skulle udvides, købte de 400 kælve-kvier fra otte forskellige besætninger, og det har vist sig at være en god beslutning, mener Jonas:

”Vi ved jo godt, at folk sælger de dårligste kvier fra, men så kan jeg bare konstatere, at vi har et højt bundniveau i Danmark, for det er virkelig gode dyr, vi har fået,” siger han.

Jonas er 29 år gammel og har allerede masser af erfaring med kvægbruget. Han er vokset op på en bedrift med køer, og efter uddannelsen til landmand har han arbejdet på to forskellige gårde, inden han kom hjem og fik et job på forældrenes bedrift. Hvis alt går vel, skal Jonas overtage det hele om et år, og det føler han sig godt klædt på til:

”Et af de steder, jeg har arbejdet tidligere, var også i gang med en udvidelse, så jeg har taget mange erfaringer med mig derfra,” siger han.

Styr på avlsstrategien
Jonas bruger ikke mange sekunder på at tænke over avlen til hverdag. Han har et godt samarbejde med sin avlsrådgiver, som sammensætter en insemineringsplan og kigger forbi tre gange om året. På den måde kan de løbende følge op og justere, hvis der er behov for det. Dog er Jonas ikke i tvivl om, hvad han går efter med sin strategi; her er NTM det overordnede pejlemærke:

”Med NTM for øje får vi ikke for store udsving, men derimod nogle ret ensartede køer, fordi vægtningen er meget afbalanceret. Desuden er laktationsværdien vigtig for os,” siger Jonas.

Han har lige nu et særligt fokus på ydelsestyre, da han har rammerne til at producere en masse mælk, og desuden skal det være sunde køer, som passer sig selv, og som kan kælve selv. Og i forhold til reproduktionen har han sat sig et mål om, at køernes reproduktionseffektivitet skal forbedres og gå fra 0,30 til 0,35. I den forbindelse sparrer han ofte med inseminøren, når han drægtighedsundersøger, for at blive klogere på eventuelle ”problemdyr”. Desuden er der indkøbt SenseHub til alle kvier og en stor del af køerne, da det også er en god hjælp i hverdagens reproduktionsarbejde.

Altid Holstein
Køerne er af racen Holstein, og det er ingen tilfældighed. I Jonas’ familie har de altid haft sortbroget malkekvæg, og det bliver der ikke lavet om på:

”Det er en stærk race, som producerer en masse mælk, og det er sunde køer, hvis de befinder sig i de rette omgivelser,” siger Jonas.

Og netop gode omgivelser mener han at have givet sine køer med en ny stald, hvor der er sand i sengebåsene. Målet er at nå de 13.000 kg EKM inden for nogle år – i dag ligger bedriften på 11.500 kg EKM. Mål er der nok af, og gejsten er også at spore hos Jonas, der er på vej mod en overtagelse af en flot bedrift med fine dyr – og i løbet af 2020 når de også i mål med et udendørs projekt:

”I år skal vi have lagt asfalt rundt om ejendommen – så vi kommer helt i mål med byggeriet,” siger Jonas til slut.

Jonas Risager:
  • Ansat på forældrenes mælkeproduktion nær Hjørring med planer om at overtage stedet om et år
  • 510 Holstein køer
  • Ydelse: 11.500 kg EKM
  • Fire fuldtidsmedarbejdere samt Jonas og forældrene Jette og Jens Kristian
  • Driver 290 ha


© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.