luk

Jystedgaard:

"Der er altid noget, vi kan gøre bedre"

På Jystedgaard er fodermester og ejer enige om, at det er vigtigt at optimere de daglige arbejdsprocesser, så man ikke gør arbejdet sværere, end det behøver at være.

På en flot, men kølig dag kigger Viking forbi Søren Bærendtsen på Lolland, som har 120 Holstein køer på bedriften, Jystedgaard. I tolv år var han en del af et I/S sammen med sin far, Ole, men 1. januar 2018 overtog Søren stedet. Fodermester, Mikkel Jacobsen har været ansat et lille års tid, og ham og Søren fordeler det meste af arbejdet mellem sig. De er enige om, at hverdagen skal gøres så ligetil som mulig, og det kræver et øje for detaljer:

”Der er altid noget, vi kan gøre bedre. For eksempel har jeg selv opfundet en maskine, så vi nemt kan vaske kalvenes skåle, og selvom det bare er en lille del af arbejdet, betyder det en hel del,” siger Søren.

Også stalden er bygget med den optimale hverdag for øje. Alle dyr er inden for rækkevidde, så det er nemt at overskue, og der er ikke langt fra kalve til kvier til køer. Stalden er fra 2003 og erstattede den gamle bindestald, der husede 55 køer. Søren er tilfreds med det nuværende koantal og har ikke planer eller ønsker om at udvide yderligere:

”Jeg er ikke decideret kvægmand, men nærmere landmand. Jeg kan godt lide at have forskellige opgaver, og da jeg har passet køer, siden jeg var 16 år gammel, har jeg malket de køer, jeg skulle,” griner Søren.

Fodermester, Mikkel er enig med Søren i, at besætningens størrelse er en fordel, når det kommer til afveksling i hverdagen:

”Jeg læsser foder, malker, flytter transpondere og alt muligt andet, og det gør mit arbejde spændende, for jeg er med i hele processen,” siger han.

Samarbejdet med Viking
På Jystedgaard har de altid brugt inseminør til at inseminere og drægtighedsundersøge, og Søren er glad for samarbejdet:

”Vores inseminører er meget dygtige, og man kan mærke, at arbejdet interesserer dem. De gør meget for, at det skal lykkes,” siger han.

Avlsrådgiveren klarer insemineringsplanen, som har fokus på frugtbarhed, klovsundhed og lemmer. Hverken Søren eller Mikkel nærstuderer tyrene – det er ikke på den måde, de går op i avl:

”Det her er en brugsbesætning. Jeg vil gerne have sunde og gode dyr, men er ikke så optaget af, hvem der er mor eller far til hvem,” siger Søren.

Jystedgaard bruger 30 procent X-Vik til køerne og 75 procent X-Vik til kvierne. En stor del af køerne insemineres med kødkvæg, og når der er kvier i overskud, sælges de til eksport.

Jystedgaard:
• Mælkeproducent i Vesterborg på Lolland
• Ejet af Søren Bærendtsen
•Ydelse: 11.200 kg EKM
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.