luk

med

det pollede gen i fokus

Hos Steffan Sønderby er en fjerdedel af kalvene pollede, men den unge vestjyde går ikke på kompromis med NTM for at få pollede dyr.

Steffan Sønderby købte bedriften i Bøvlingbjerg i 2016 efter at have været fodermester på ejendommen i fem år. Den tidligere ejer gik meget op i det pollede gen, og den interesse har Steffan overtaget:

”Ved at bruge pollede tyre slipper vi for en hel del afhorning – det giver dyrevelfærd og færre omkostninger til dyrlæge og bedøvelse, så det er win-win for bedriften,” siger han.

Steffan er egentlig ikke en, der går meget op i, hvilke tyre der bruges til hvilke køer. Den del af avlsarbejdet overlader han til sin avlsrådgiver, Thomas Lind, som sammensætter insemineringsplanen. Det er dog vigtigt for Steffan, at fokus er på at få holdbare køer med gode lemmer – og han går ikke på kompromis med NTM for at få pollede dyr:

”Vi avler efter NTM, og avlen er vigtig, fordi den har betydning for bundlinjen. På den måde går jeg op i avl,” siger Steffan.

Han sørger for at registrere sine pollede dyr, så insemineringsplanen bliver optimal og skyller nogle af de pollede kvier for at få mere polled afkom. Tyren VH Liege P er et resultat af en skylning her på bedriften.

Steffan Sønderby:
• Mælkeproducent i Bøvlingbjerg
•120 Holstein køer
Ydelse: 11.600 kg EKM
Køerne malkes med robotter
Omkring 30 % af køerne insemineres med kødkvæg, og Steffan bruger en stor andel X-Vik til kvierne for at få optimal avlsfremgang

© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.