luk

nye toptyre

hos VikingHolstein

VH Crown og VH Don Red topper listen – begge med +39 NTM.

VH Crown (Charley x Silver) er navnet på den nye toptyr hos Holstein. Han er tillagt hos I/S Hedelund i Ålestrup. Han deler toprangeringen med den tidligere nr. 1 VH Don Red (VH Dent RC x Fageno) fra Kim Fagerlin i Tjele. Begge tyre har NTM +39. VH Crown er ny tyrefar. 
 
Nye brugstyre

VH Hipsen (VH Highway x VH Booth) NTM +37 er tillagt hos Hans Ingvar Ekberg i Åstorp i Sverige. Han ligger helt i toppen af brugsplanen sammen med VH Don Red (NTM +39) og VH Ramsey (NTM +37). Hvis din avlsstrategi har fokus på at forbedre hunlig frugtbarhed, yversundhed og procenterne i mælken, er VH Hipsen tyren for dig. Han formår at kombinere høj hunlig frugtbarhed (115), god yversundhed (114) med en høj produktion (122), som kommer fra 120 i fedt%- og 122 i protein% indeks. Hans mor har en flot produktion på 13.400 kg mælk - også med gode procenter – 4,27 i fedt% og 3,58 i protein%.

VH Bronski (VH Brook x VH Gant) NTM +36 er tillagt hos Henrik Grønne i Vinderup. Han er til dig, som ønsker en stor produktion fra høje procenter samt middel størrelse køer med stærke klove. Med et Y-indeks på 130 er han brugsplanens stærkeste ydelsestyr, og samtidig har han en yversundhed på 111 og en klovsundhed 112. Hans mor er en VH Gant (VH Gejser) datter, som har afsluttet 1. laktation med godt 12.300 kg mælk - med 4,30 i fedt% og imponerende 3,82 i protein %. Hun er kåret 85 i helhed. 

VH Gotcha (VH Grejs x Danno) NTM +35 er tillagt hos Morten Hansen i Vrå. Her er kælvningsevne og stor produktion især at fremhæve. Desuden 120 i kælvningsevne, i helhed en stærk sundheds- og reproduktionsprofil og samtidig en ydelse på 118. VH Gotcha giver længelevende køer, som giver dig forbedret livstidsproduktion i din besætning. Bemærk også den alternative afstamning, som betyder, at han kan bruges bredt i din besætning. Hans mor har gennemsnitligt produceret 11.600 kg mælk og er kåret 84 i helhed. Danno koen indgik som kvie i VikingEmbryo projektet, som dog var med begrænset succes på antallet af embryoner. Hun var drægtig med VH Grejs, da hun blev flyttet tilbage til sin hjembesætning i Vrå. 

VH Little (Levis x Malibu) NTM +33 er den anden nye tyr på brugsplanen fra Henrik Grønne i Vinderup. Han er tyren for dig, som avler efter højere ydelse og efterspørger gode lemmer og middel størrelse køer. Et Y-indeks på 125, som er kombineret af svagt positivt mælk med super procenter - specielt fedt. VH Little har brugsplanenes højeste indeks for lemmer på 118. Også hans reproduktive egenskaber skal fremhæves, hvor han ligger flot. Desuden har han en alternativ afstamning.

VH Cassidy (Charley x Commander) NTM +33 fra Anderstrup Holstein ved Skørping. Hunlig frugtbarhed på 115, fødselsindeks på 112 og kælvningsevne på 117. Dette er kombineret med en god ydelse (117), middelstore køer og en god sundhed, som gør ham til en meget komplet tyr. Hans mor har en gennemsnitlig produktion på mere end 18.000 kg mælk med gode procenter og er kåret VG89. Hendes mor er en VH Bynke ko, som har et gennemsnit på godt 15.000 kg mælk og er kåret VG87.

VH Friday (Federal x VH Gant) NTM +31 fra Hans Kristian Hansen i Årre. Høje procenter fra sunde køer, som eksteriørmæssigt er i god balance, og som er meget rolige. 120 i fedt%- og 116 i protein% indeks giver sammenlagt et Y-indeks på 120. Den generelle sundhed er i top med 113 og et eksteriør med krop 111, lemmer 111 og malkeorganer 114. Samtidig er han brugsplanenes nummer 1, hvad angår temperament med 123. Han mor er en VH Gant ko, som er kåret VG87 med EX91 i malkeorganer.

VH Molde P (Mission RCP x Reflector) NTM +30 er tillagt hos Søren Ernst Madsen i Tirsvad. Han avler Y-indeks på 123, kælvningsevne på 119 og malkeorganer på 120 med super tilhæftning og pattestørrelse over middel. Døtrene bliver større end gennemsnittet og med god bredde, så dermed god styrke. Moren er helsøster til VH Rowen, og VH Molde P er lige nu den eneste pollede tyr på brugsplanen og er også med på X-Vik brugsplanen. På tyrefarlisten findes yderligere tre pollede tyre, nemlig VH Laval P (Louxor x Powerball), som også er tillagt hos Søren Ernst Madsen, VH Perth P (Pledge x Powerball) fra Tyskland samt den dobbelt pollede tyr VH MixPPRC (Mission RCP x Powerball), som er på Rød Holstein brugsplanen.

VH Ridley (VH Rakeem x VH Foster) NTM +30 er tillagt hos Ejvind Bjerg Olesen i Bøvlingbjerg. Er du op udkig efter bedre sundhed og reproduktion sammen med god produktion, godt eksteriør og rolige køer, så er VH Ridley tyren for dig. Kælvningsevnen er helt i top med 122 og yversundhed på 115 kombineret med et P-indeks på 120. Der er en god balance i eksteriøret og et roligt temperament på 114. VH Foster koen er en stærk ko med en god produktion.

VH Lorenz (Louxor x Silver) NTM +30 er tillagt hos Søren Ernst Madsen i Tirsvad og er fra samme familie som VH Molde P. Har du fokus på godt eksteriør og højt ydende, rolige køer er han et godt valg for dig. Han avler brugsplanens suverænt bedste malkeorganer med imponerende 134. Hans ydelse er god med 119, og brugsegenskaberne er meget tiltalende med malketid 112 og temperament 111. Hans far, Louxor (Iznogoud x BG) er en fransk født tyr med en helt anderledes afstamning. Silver koen er kåret VG85.

VH Gerhard (Gymnast x Lobach) NTM +29 er fra det internationale selektionsprogram og er født i Tyskland. Han er tyren til dig, som gerne vil have store køer med god bredde, god ydelse og god reproduktion. Ydelsen er i top med 123 med både masser af mælk og gode procenter - specielt fedt%. Kælvningsevnen er 114, og klovsundheden er også på 114. Han avler som sagt store køer (121). Hans far, Gymnast er en Doorsopen søn, og Lobach er en dansk født Lexor x Big Time fra Anderstrup Holstein ved Skørping.  

Nye pollede tyre
Med denne indeksrunde er vi klar til at introducere nye pollede tyre. Fra samme opdrætter - Søren Ernst Madsen i Tirsvad har vi VH Laval P (Louxor x Powerball) NTM +33 og VH Molde P (MissionRCP x Reflector) NTM +30.

Døtreafprøvede tyre
Også blandt de døtreafprøvede tyre er der en ny nr. 1. VH Bosman (Balisto x G-Force) fra Søren Ernst Madsen i Tirsvad har fået sit første indeks på NTM +33. Informationen er indtil videre baseret på 700 malkende døtre, som er i første laktation, så dermed et tidligt indeks, som dog er meget lovende. 

VH Bernell (Bube x VH Salomon) fra Martin Kristensen i Tarm er nr. 2 med NTM +28.
Andre døtreafprøvede tyre med meget tiltalende profiler er VH Proud (Predestine x D Rom) fra Allan Simonsen i Storvorde NTM +26, VH Odense (VH Opell x D Banker) fra Gunnar Forum i Skals NTM +25, VH Cosmo (VH Clark x Router) fra Michael Jensen i Hammel NTM +23, VH Sparky (VH Suarez x VH Salomon) fra Flemming Petersen i Ribe NTM +23 samt VH Booth (Beacon x Planet) NTM +22 og VH Bolus (Balisto x S Bolton) NTM +22.  

På billedet ses VH Crown.

© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.