luk

"Vi driver skolens

landbrug for at tjene penge"

Gråsten Landbrugsskole har 170 Holstein køer i stalden. Her lærer eleverne alt om mælkeproduktion og kvæghold, men bedriften er ikke bare en kulisse – den skal også være et godt eksempel på en økonomisk og bæredygtig produktion. 

På Gråsten Landbrugsskole tjener køerne to overordnede formål; undervisning og indtjening. Det er vigtigt, at skolens elever oplever teorien blive til praksis, når de arbejder i stalden, men det er samtidig et krav, at besætningen er en god forretning – og det kræver blandt andet fokus på avl.
 
Malthe Ebbesen er skolens kvægfodermester, og han mener, at skolen har en forpligtelse til at gå forrest og vise, hvad et moderne kvægbrug kan. Derfor får han nu testet alle hundyr genomisk og går i det hele taget op i at følge avlen tæt:

”Vi har løbende holdt møder med vores Viking avlsrådgiver, René og justeret i insemineringsplanen. Nu er næste skridt en langsigtet plan, hvor vi blandt andet tager udgangspunkt i en SimHerd beregning,” fortæller Malthe.

Gråsten Landbrugsskole har 170 Holstein køer, der leverer en ydelse på 12.700 kg EKM. Malthe benytter sig af X-Vik til den bedste fjerdedel af kvierne, 20 % af køerne insemineres med kødkvæg, mens den bedste tiendedel får X-Vik. Reproduktionseffektiviteten ved køerne ligger på 0,24, og hos kvierne er den 0,27 ved en startinseminering på 12 måneder – og kviernes reproduktionseffektivitet skal forbedres, hvis man spørger fodermesteren:

”Vi vil gerne give det tal et nøk opad. Heldigvis har vi et utrolig godt samarbejde med vores inseminører, og jeg sætter stor pris på den sparring, jeg får. Derfor gør jeg også, hvad jeg kan for at være her, når de kommer,” siger Malthe.

I stalden har Malthe en fast elev, og manden i marken bidrager også til arbejdet med køerne, når han har tid. Herudover trækker fodermesteren på en stab af weekendafløsere, som primært er elever. Og de unge mennesker lærer rigtig meget på sådan en weekendvagt:

”Vi kan virkelig mærke, hvordan de rykker sig i løbet af de to dage, hvor de bliver tildelt en stor del af ansvaret. De vokser virkelig med opgaven,” siger Malthe.

På Gråsten Landbrugsskole er ambitionen, at eleverne skal ende som helstøbte landmænd, der har fået en god allround uddannelse og et realistisk syn på fremtiden. Derfor sætter Malthe og skolens øvrige undervisere en ære i altid at have økonomien for øje:

”Når vi underviser eleverne i fordelene ved genomiske tests, sætter vi fokus på, hvad de kan bruges til på lang sigt – hvordan kan vi tjene penge på det? Eleverne skal blive kloge på, hvad der er økonomisk bæredygtigt. Det er vigtigt i en branche som vores,” siger Malthe.

Malthe Ebbesen
Malthe Ebbesen er 25 år gammel og har været kvægfodermester på Gråsten Landbrugsskole siden august 2017. Før var han et halvt år i Australien som et led i sin uddannelse, og her arbejdede han med væddeløbsheste. Hestene har altid været en af Malthes helt store interesser, og fascinationen af avl startede her. Han er vokset op i et hjem, hvor han fik lov at stifte bekendtskab med mange forskellige dyr, og i dag er det altså heste og køer, der får lov at fylde. Malthe kunne godt tænke sig sit eget sted med køer en dag og er glad for den store erfaring, han får med arbejdet som kvægfodermester på landbrugsskolen.
 
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.