luk

helle og søren

fortæller historien om Barsø

Barsø er en lille ø ud for Aabenraa med 16 faste beboere. Her finder man Helle Kreiberg og Søren Svennesen, deres to døtre samt 185 Holstein køer. I dag er hele øen økologisk – og det er en historie, forbrugerne bider mærke i.

Barsø Havblik og Barsø Vildnis er navnene på de to oste, som landede i køledisken hos Føtex og Bilka i starten af året. Ostene er lavet på mælk fra køerne hos Barsøs eneste landbrug, Bjerggaard, som er ejet af Helle Kreiberg og Søren Svennesen. Et par, som er glade for udfordringer. For 2,5 år siden besluttede de at lægge om til økologisk drift, og samtidig greb de chancen for at fortælle forbrugerne om den lille grønne ø i Sønderjylland. En ide, som Arla var helt med på.

Branding af Barsø
Helle og Søren har længe været klar over, at de bor et helt særligt sted, og at de ligger inde med en god historie. Da de lagde om til økologi, legede parret derfor med tanken om en gårdbutik med egne produkter, men en flygtig snak med en regionschef hos Arla lagde kimen til noget andet og lidt større. To oste med mælk fra gårdens køer kom i støbeskeen, og det er parret stolte af:

”Det har været en spændende proces at være en del af, og vi er meget glade for at kunne være med til at sætte Barsø på Danmarkskortet,” siger Søren.

Da parret i sin tid etablerede sig på gården ved siden af Sørens fødehjem på øen, var de i tvivl om, hvorvidt de ville have svin eller køer. Der var flere gode aspekter ved at give sig i kast med opformering af søer, men i sidste ende vandt køerne – for svin lugter, og der er jo turisterne at tage hensyn til:

”Vi vil gerne lokke nogle folk herover, og her var køerne det helt rigtige valg. Vi har mange besøgende hvert år; seniorklubber, foreninger, skoler. Folk bliver fascineret af stedet og historien, og vi tager gerne imod,” siger Helle.

Den helt store udfordring har været selve omlægningen til økologi. Det er en langstrakt proces, og der er mange nye ting at blive kloge på og nye øko-regler at tage hensyn til. Helle og Søren har måttet lære gamle køer at gå på græs, og de har været bekymret for kalvenes ve og vel, fordi de skal være ude seks timer dagligt, når de er fire måneder gamle. Heldigvis er begge dele gået fint. Køerne har alle vænnet sig til sommerlivet i det grønne, og det første år holdt parret lidt igen med insemineringerne i marts-juli, så de kun fik et overskueligt antal kalve til sommeren efter.

Solid interesse for avl
På Barsø er det Helle, der går op i tyrevalg og hende, der bestiller sæden. Hun har et godt samarbejde med Vikings sædbilchauffør, Steen Jensen, der gerne ringer og spørger, om hun skal have sæd med, når han kommer med kvælstof til bedriftens spand. En spand, som Helle ynder at fylde med mange forskellige tyre. Hun vil gerne avle bredt og sætter pris på sin avlsrådgiver, der ikke er bange for at komme med ”skæve” forslag. Dog er der visse egenskaber, hun altid skeler til:

”Det er mit indtryk, at mange mælkeproducenter især kigger på ydelse, når de vælger tyre. Her har jeg mere fokus på lemmer og frugtbarhed – måske fordi vi startede med en besætning, der trængte til bedre ben, og som var uden et eneste stambogsført dyr. Vi har for længst fået rettet op på lemmerne, men det ligger stadig i baghovedet,” siger hun.

Helle og Søren har solgt tre tyre til Viking de sidste tre år; VH Barso, VH Nolan og VH Sniff. Nu mangler de bare en for 2018 for at få fire på stribe. Om det lykkes, må tiden vise. I december sidste år begyndte parret at teste alle kvier genomisk, og det skal give et bedre overblik, når de sælger dyr til eksport:

”De seneste år har vi sendt 25-35 avlsdyr afsted til eksport, og førhen var de ikke svære at pege ud. Med årene er dyrene bare blevet bedre og mere ensartede, så genomisk test skal give os et bedre grundlag for at udvælge de helt rigtige dyr til salg ”, siger Helle.

Efter springet til økologi har Helle og Søren øget andelen af kødkvæg til 25 % for at begrænse antallet af ungdyr. Det er nemlig ikke længere nær så rentabelt at eksportere, fordi priserne ikke er højere på økologiske dyr, og da parrets kalvedødelighed er meget lav, har de ikke brug for de ekstra kvier. En udvidelse ligger heller ikke i horisonten, for samtlige af øens arealer skal bruges til grovfoderproduktion. Så flere køer er ikke parrets næste udfordring, men der kommer helt sikkert andre, for Helle og Søren er ikke bange for dem. Næh, de efterspørger dem ligefrem. 

Bjerggaard 
• Helle Kreiberg og Søren Svennesen
•Økologiske mælkeproducenter, Barsø
•185 Holstein køer
•Ydelse: XXX
•To elever i praktik; Michael Hansen, Steffan Petersen og en på skole; Jannik Schmidtke
Helle og Søren engagerer sig gerne, og ø-livet er ingen hindring. Helle sidder i både VikingDanmarks og VikingGenetics’ repræsentantskab såvel som i bestyrelsen på Gråsten Landbrugsskole. Søren er blandt andet en del af Arlas repræsentantskab og medlem af LandboSyds bestyrelse.
I januar overtog Helle og Søren Barsøhuset, som huser 40 senge, der kan bruges til overnattende fiskere, lejrskoler eller større familiesammenkomster.
Bjerggaard har en Facebookside, der hedder ”Bjerggaard Barsø Landbrug”, og den summer af aktivitet. Især i april, da komikeren, Christian Fuhlendorff gæstede bedriften i forbindelse med Økodag. 
Arla har lanceret to Barsø oste, som er lavet på mælk fra Helle og Sørens køer. 

Avl og lommepenge 
Helle og Søren har to døtre; Caroline på 19 og Frederikke på 17. Da pigerne var små, bad de om at få lommepenge ligesom deres skolekammerater. Helle og Søren indvilligede og opfandt et system, der samtidig vakte børnenes interesse for stedets køer og ikke mindst avlen. Pigerne fik nemlig hver deres kofamilie og en afregning efter, hvor meget mælk deres køer gav. 

Om Barsø 
Barsø er en lille ø i Lillebælt på 250 ha med en omkreds på syv kilometer. Du kan komme til Barsø med færgen, som sejler fra Barsø Landing. Det tager kun 15 minutter. Du kan også selv sejle til øen og lægge til ved bådebroen. Der er 16 faste beboere på øen – om sommeren en hel del flere. På Barsø er der strande, høje klinter, overdrev og græsarealer med både malkekøer og heste. Øen er bakket og udstyret med en vandresti, der går hele vejen rundt. Der er mulighed for overnatning på Bed & Breakfast hele året rundt, og en café byder på mad og drikke om sommeren.
   
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.