luk

fremtiden

byder på krydsningskøer

På herregården, Hofmansgave på Fyn har man lagt en ny strategi; krydsningskøer skal bane vejen for en endnu bedre produktion.

Som besøgende på Hofmansgave ser man hurtigt, at der ikke er tale om et helt almindeligt sted. Den lange allé er belagt med brosten og flankeret af træer, og selvom vejret ikke er det smukkeste, da Viking kigger forbi i slutningen af marts, er der alligevel en stor portion fynsk idyl at spore. Her er stemning for alle pengene.

I stalden møder vi Hofmansgaves inspektør, Dennis Stentebjerg Hansen samt fodermester, Andreas Rasmussen og elev, Stine Jørgensen. Det er holdet bag køerne. I 2016 tog de hul på en ny strategi med rotationskrydsning – Golden Cross – hvor de lagde ud med at inseminere med RDM i Holstein besætningen for at undgå en for stor spredning i størrelsen i første generation. Denne sommer begynder de at inseminere med Jersey, som bidrager med højere fedt- og proteinprocenter i mælken.

En højere andel af værdistoffer har også været en del af overvejelserne, da Hofmansgave valgte at lægge om til krydsning. Beslutningen var et stykke tid undervejs, og Dennis Stentebjerg Hansen var først sikker i sin sag efter en hel del research og flere snakke med avlsrådgiver, Peter Weinkouff:

”Vi går meget op i produktionsøkonomi og ikke så meget i avl, og krydsningsresultaterne er efterhånden så overbevisende på flere parametre, at jeg til sidst kunne se, det var vejen frem for os,” siger Dennis og fortsætter:

”På sigt forventer jeg en bedre reproduktion, yversundhed og holdbarhed – og ikke mindst en lidt mindre ko. Vores stald er oprindeligt fra 1978, så den er ikke optimal til de store Holstein køer, og det var også en af de primære årsager til, at vi valgte denne krydsningsstrategi.”

Holdindsats på herregården
Inden opstarten med krydsning havde Hofmansgave tilpasset antallet af kvier med brug af kødkvæg. En af de nye muligheder i insemineringsplanen er netop en skræddersyet plan for rotationskrydsning, og den har avlsrådgiver, Peter Weinkouff gjort brug af her. Han har et klart budskab til Dennis og alle andre, der lægger om til krydsning:

”Hold fast i strategien. Det er en langstrakt beslutning, og resultaterne ses ikke før efter nogle år. 2. generations krydsningerne begynder først at malke i det sjette år, så det gælder om at være standhaftig og tålmodig.”

I stalden på Hofmansgave er Dennis, Andreas og Stine alle enige om, at der skal mere til end gode køer, hvis ydelsen skal stige og reproduktionseffektiviteten forbedres. Det kræver en indsats på flere management parametre, og alle skal bidrage. Heldigvis går det allerede støt fremad med reproduktionen, så gejst, vilje og gå-på-mod er til at få øje på.

Hofmansgave 
  • Herregård nær Otterup på Fyn
  • 330 køer
  • Lagt om til rotationskrydsning i efteråret 2016
  • Ydelse: 10.800 kg EKM
  • 5 malkerobotter

Historien 
I 1782 købte familien Hofman-Bang herregården nær Otterup på Fyn, og stedet var i familiens eje indtil 1950’erne, hvor bygningerne stod nedslidte efter flere forskellige forpagtere. Der var ingen direkte arvinger til gården, og derfor stiftede familien fonden, Hofmansgave i 1958. Fonden bidrager især til forskning inden for landbrug, og der er stadig et nulevende medlem af bestyrelsen fra Hofman-Bang familien. Der har altid været kvægbrug på herregården, og i dag huser staldene 330 køer. I 2016 lagde man om til krydsning.


 
 

Hold musen hen over billederne for at læse billedteksten.
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.