luk

Æblehøjgård:

”Kalvene er vores fremtid”

På Æblehøjgård er kalvenes første tid i fokus, så de vokser op som sunde og stærke køer, der kan bidrage til bedriftens mælkeproduktion. 

En kold og blæsende dag kigger Vikingnyt forbi Svinninge på Sjælland for at besøge Maja Wollesen og hendes svigerfar, Arne Jeppesen på Æblehøjgård. Maja er gift med Lars, som er syvende generation på stedet, men Arne er stadig en vigtig, hjælpende hånd i hverdagen. En hverdag, der går med at passe 650 køer – og navnlig kalvene holder de et skarpt øje med.

Hellere vaccine end medicin
Alle kvægbrugere ønsker at give deres kalve en god start på livet, men hos Maja mærker man en vis passion. Hun har opsøgt ny viden og været en del af en kalve workshop, der strakte sig over et år og bød på besøg i alle deltagernes besætninger. I dag er hun ikke i tvivl om, at indsatsen hos de små gør en forskel:

”Vi har ingen problemer hos kalvene mere, og vi ved en masse om, hvad der giver dyrene en god sundhed. De råd følger vi til punkt og prikke, for kalvene er vores fremtid,” siger Maja.

Hun foretrækker at vaccinere frem for at medicinere, så dyrene ikke bliver sat tilbage i deres udvikling på grund af sygdom, og alle nyligt ankomne skal en tur i kuvøse efter fødslen. Kuvøsen er en form for varmekasse, der sikrer en bedre optagelse af de antistoffer, kalven får i råmælken. På den måde er kalvene klædt bedst muligt på til den videre færd i livet.

Vikings tyre leverer genetikken
På Æblehøjgård er det både Maja og Arne, som inseminerer og bestiller sæd, og de foretrækker Vikings tyre af flere grunde:

”Jeg vil helst bruge genetik fra Viking, fordi der er en meget høj sikkerhed på tyrene. Desuden er Viking landmændenes eget firma, så de arbejder for os og ikke en gruppe aktionærer. Derfor kan jeg regne med, at tyrene – og dermed sæden – er af en vis kvalitet,” siger Arne.

Han har fulgt avlen tæt de sidste 50 år, og han er imponeret over udviklingen:

”Førhen så vi på dyrene til dyrskuer og købte kalve efter de bedste. I dag kan vi bruge gentests, og dyrene er langt bedre end førhen. Det er nogle fantastiske kvier, vi har nu om dage, og de kan insemineres langt tidligere – også fordi, vi er blevet bedre til at passe dem, når de er små,” siger Arne.

På Æblehøjgård har man fokus på de brugsmæssige egenskaber i avlen og har et godt samarbejde med avlsrådgiveren i sammensætning af insemineringsplanen.

Rød Holstein er hjerteblod
Omkring en tiendedel af besætningen på Æblehøjgård er Rød Holstein, og racen er blevet hjerteblod for Maja. Det hele startede med en indignation over, at racen sjældent var repræsenteret på dyrskuet i Roskilde, men i dag er det meget mere end det:

”Jeg ville gerne vise københavnerne, at der findes fire malkeracer, men i dag handler det lige så meget om, at jeg gerne vil holde liv i racen, fordi jeg er fascineret af den og godt kan lide den rødbrogede ko. Desuden giver de godt med mælk, men vi går ikke på kompromis med produktionen for at have dem,” siger Maja.

De rødbrogede køer har så stor en plads i hendes hjerte, at kalven med nr. 10248 skulle med på bryllupsbilledet, da hun og Lars blev gift. I dag kalven blevet til kvie og følger Maja rundt som en stor hund, hvis hun fløjter på hende. Det er en charme, der skal være plads til på Æblehøjgård.

Æblehøjgård:
  • Ejet af Maja Wollesen og Lars Jeppesen
  • Mælkeproducenter i Svinninge på Sjælland
  • 650 Holstein køer (med en tiendedel Rød Holstein og 20 RDM køer)
  • Ydelse: 10.150 kg EKM
  • Syv ansatte 
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.