luk

johannes

har fået fod under eget bord

I januar 2017 overtog Johannes Mamsen en bedrift med 280 Holstein køer i Tønder. Det skete efter længere tids overvejelser, men i dag er han ikke i tvivl; det var den helt rigtige beslutning.

Han er ny i rollen. Ikke som landmand, men som ejer af en bedrift, og som chef for en lille håndfuld ansatte. Han er manden med de mange kasketter, som han siger, men det kan han godt lide. 30-årige Johannes Mamsen er lige så stille ved at vænne sig til livet som bedriftsejer og de mange udfordringer, det byder på:

”Inden jeg overtog bedriften, gjorde jeg mig mange forestillinger om, hvordan det ville være at stå i spidsen for det hele, men det er først nu, at jeg virkelig finder ud af, hvad det egentlig indebærer,” fortæller Johannes og fortsætter:

”Jeg er både HR konsulent, handelsmand og praktiker, så der er ikke to dage, der er ens, men det er også det, der gør det hele spændende.”

Ifølge Johannes har det nok altid ligget i kortene, at han skulle have sit eget sted. Han er vokset op på en gård i området – også med køer, men alligevel lå beslutningen ikke lige for. Johannes er uddannet agrarøkonom fra Dalum Landbrugsskole og har arbejdet som driftsleder i en årrække, inden han begyndte at undersøge mulighederne for at få fod under eget bord. På et kursus for unge landmænd, ”Future Farmers” hos SEGES, fik han sin afklaring; han måtte have sit eget sted.

Stiller krav til Viking
Johannes og kæresten, Ina begyndte at se sig om efter en bedrift og faldt for gården lidt uden for Tønder. Her var 280 køer klar til overtagelse som en del af et dødsbo, og Johannes er ikke i tvivl om, at den tidligere ejer havde en interesse for avl. Besætningens køer er nemlig gode dyr med et højt gennemsnitligt NTM. Selv er Johannes ikke den store ”avlsnørd”. Han går op i produktionsøkonomi og drift, men er ikke blind for, at avlen har betydning for bundlinjen. Han foretrækker bare at udlicitere arbejdet med inseminering og avlsplan til Viking. Dog ikke uden krav og ønsker:

”Da jeg har malkerobotter i stalden, er det vigtigt, at køerne er robotegnede. Derfor skal min rådgiver, Sara især have fokus på yverophæng og malketid, når hun sammensætter planen,” fortæller Johannes.

Til dagligt har han et godt samarbejde med Vikings inseminører, som inseminerer alle dyr og drægtighedsundersøger kvierne. Johannes ser gerne, at Viking også har en finger med i spillet på bedriften i fremtiden – men han stiller krav til samarbejdet:

”Det er vigtigt for mig at have rådgivere og inseminører, der siger, hvad de mener, og ikke bare taler mig efter munden. Det giver de bedste input og de bedste muligheder for at blive bedre hele vejen rundt,” siger Johannes og fortsætter:

”Viking er så langt fremme, hvad angår viden og ekspertise inden for kvægavl, så jeg har en forventning om, at det er her, jeg får den bedste sparring til at optimere min besætning.”

Lige nu har Johannes fokus på, om han kan effektivisere processer og arbejdsgange på bedriften, og han er spændt på at se, om budgettet for det første år har holdt stik. På nuværende tidspunkt ved han ikke, om han føjer flere køer til besætningen hen ad vejen:

”Verden er så foranderlig. Derfor er det vigtigt for mig at opnå en stabil platform, inden jeg kaster mig ud i større udviklingsplaner,” siger han.

Fundamentet skal være solidt på bedriften i Tønder, og Johannes er på opgaven.


Johannes Mamsen:
  • Mælkeproducent, Tønder
  • 280 Holstein køer
  • Ydelse: 11.000 kg EKM 
  • To medarbejdere
  • Driver 270 ha
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.