luk

dorthe og bo

har solgt to halvbrødre til Viking

VH Badger og VH Stilo er halvbrødre på samme VH Booth ko og tillagt i Vrå hos Dorthe og Bo Skovbjerg Nielsen.

En lidt regnvåd og diset oktoberdag kigger Viking forbi Dorthe og Bo Skovbjerg Nielsen i Vrå. Vi skal snakke om de to tyre, de har solgt, og hvordan det ellers står til på bedriften i Nordjylland. Bo er formand for Holstein Avlsforeningen i Vendsyssel og er således en mand, der går op i avl:

”Det er spændende at bidrage til Holstein avlen med to tyre, hvoraf den ene – VH Badger – især er god for procenter i mælken, som mange har fokus på for tiden,” siger han.

Moren til de to tyre er den højest testede ko efter VH Booth med et NTM på +32, og Badger og Stilo blev til efter en skylning, som blot resulterede i tre drægtigheder. Dorthe og Bo har også tidligere solgt en tyr – VH Sisco, som blev en af de sidste ungtyre hos Viking.

Glade for samarbejdet med Viking
Dorthe og Bo gør brug af både inseminør og avlsrådgiver – desuden handler de i VikShop og var en af de første bedrifter, der eksporterede dyr med VikingLivestock. Et tiltag, de ser fine perspektiver i:

”Viking er kvægbrugernes firma, og derfor skal alle tiltag komme os medlemmer til gode – enten med den bedste pris eller som prispresser på markedet – og her er både VikShop og VikingLivestock fine tilføjelser til foreningens tilbud,” siger Bo.

De sidste ti år har parret benyttet sig af de mange muligheder med insemineringsplanen, men de stiller krav til avlsrådgiverens arbejde:

”Vi snakker med vores rådgiver om, hvad der skal være fokus på i udvælgelsen af tyrene, og hos os er det vigtigste klovsundhed, ydelse, malkeorganer og generel sundhed. Insemineringsplanen er et godt værktøj – det er den bedste og nemmeste måde at drive avl på i dag,” siger Bo.

På bedriften tester de alle kvierne genomisk og bruger 20 procent kødkvæg, som er blevet nedjusteret lidt. Der er nemlig god plads i ungdyrstalden, så Dorthe og Bo eksporterer gerne en god portion dyr hvert år. 

Styr på reproduktionen med Heatime
Heatime har været en fast del af reproduktionsarbejdet i besætningen i mange år, og transponderne sidder på både køer og kvier. Dorthe og Bo er glade for systemet, der holder øje med brunst i alle døgnets 24 timer:

”Heatime har tjent sig selv ind mange gange, siden vi købte det i sin tid. Og så slipper vi for arbejdet med brunstobservation – vi ser på skærmen, hvilke dyr der er i brunst og ringer efter inseminøren,” siger Bo.

Og inseminøren er de glade for på bedriften i Vrå. Han er dygtig, og det er dejligt at have udliciteret reproduktionsarbejdet, synes Bo:

”Det kunne jeg bestemt ikke gøre bedre selv. Jeg foretrækker at bruge en ekspert på området, og det er faktisk utrolig billigt at få lavet en drægtighed på den måde,” siger han.

På nuværende tidspunkt er parret tilfredse med koantallet, der ligger på 260, men på længere sigt overvejer de at mindske besætningen lidt og gå fra malkestald til robotter:

”Om 5-7 år er malkestalden nok ved at være for slidt, så det kunne være et godt tidspunkt at gå over til robotter. Det er i hvert fald noget, vi overvejer,” slutter Bo.

VH Badger er til dig, der har fokus på yversundhed, ydelse og procenter i mælken. 
VH Stilo er til dig, der har fokus på yversundhed, holdbarhed, lemmer og hunlig frugtbarhed.

Dorthe og Bo Skovbjerg Nielsen:
• Mælkeproducent nær Vrå
•Har tre børn på 18, 14 og 12 år og har haft bedriften siden 1999
Bo er formand for Holstein Avlsforeningen i Vendsyssel
260 Holstein køer
Ydelse: 11.000 kg EKM
Tre medarbejdere
Driver 160 ha

© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.