luk

ny afprøvet toptyr

VikingRed

I dag er der meget fokus på de genomiske tyre, men i denne runde har de afprøvet tyre taget opmærksomheden for en kort stund.

Mange tyre er kommet med gode resultater ved døtreafprøvning, og det er med til at påvirke nogle af de genomiske tyre i en positiv retning. For de genomiske tyre har der været stor stabilitet i toppen af listen.

Afprøvet tyre
Denne gang har VR Froerup udfordret VR Thiago i toppen af NTM listen over afprøvet tyre. VR Froerup (VR Faber x R Fanfare) har nu 82 malkende døtre og en sikkerhed på 93% for ydelse, men han er stadig markeret som genomisk tyr. VR Froerup steg til +35 i NTM, hvilket er det samme som VR Thiago (VR Tuomi x R Haslev). VR Froerup har en god allround profil med god produktion, frugtbarhed, yversundhed, malketid og holdbarhed. Han giver dybde og bredde køer som også har et godt yver. VR Froerup er opdrættet af Ole Nielsen, Frørup. VR Thiago giver god produktion kombineret med super klovsundhed og lemmer, og så er han en god kvietyr. Opdrætter: Lars Remme Larsen, Sørvad.
   
Tyren VR Futari (VR Faabeli x VR Sampo R) har nu 240 malkende døtre og er steget til +26 i NTM. Han giver små fine køer med gode lemmer og malkeorganer samt en fornuftig produktion. Alle de bløde egenskaber er positive, og han er især stærk på yversundhed og det nye indeks sparet foder (120). Opdrætter: Hanna Myrskyranta, Finland. VR Hazze (VR Haltia x VR Cigar) er en anden tyr, som er tæt på at blive afprøvet, da han nu har 83 malkende døtre. Han steg til +30 i NTM, og det er især god ydelse (126), gode malkeorganer og malketid som bidrager. Opdrætter: MB Ekström Mjölk, Sverige.   
 
Genomiske tyre
VR Hashtag sønnen VR Heeman med +34 i NTM (MF: VR Fonseca) er stadig i toppen af listen, og nu er der sæd til rådighed efter ham. Han giver en god produktion og høje procenter i mælken. Det er samtidig med god yversundhed, malketid, holdbarhed og malkeorganer. VR Heeman er opdrættet af Johan og Birgitta Linderkers, Sverige.
Sønnerne efter VR Fabu dominerer stadig listen, og nu har de alle sæd til rådighed. VR Fortess (MF: VR Thiago) med NTM +33 er den bedste. Han giver en ekstrem god frugtbarhed, yversundhed, klovsundhed og holdbarhed samtidig med en god produktion. Opdrætter: Johan og Niklas Pettersson, Sverige. Den næste VR Fabu søn VR Foredal (MF: VR Hattric) har +31 i NTM, og han giver en god produktion med en god persistens. Det krydret med super yversundhed, holdbarhed og malketid samt god frugtbarhed, klovsundhed og malkeorganer. Opdrætter: Gunnar og Claes Bergstrand, Sverige.
I denne runde er det VR Bournes tur til at få mange sønner på listen. VR Bisou (MF: VR Hattric) NTM +32 giver en super produktion med hele 126 i Y-indeks. Opdrætter: Pekka Kallioinen, Finland. VR Better (MF: VR Fabio) NTM +25 giver en god produktion med koncentreret mælk samtidig med god sundhed samt overlevelse. Opdrætter: Ahti og Lahja Nousiainen, Finland. VR Bubi (MF: VR Lupiini) NTM +24 har også en god produktion med gode procenter. Han er positive i alle de bløde egenskaber. Opdrætter: Heli og Mika Turunen, Finland. VR Besito (MF: VR Upeus) NTM +24 giver døtre med gode procenter i mælken, god yversundhed og generelt sundhed samt gode fødselsegenskaber. Opdrætter: Pekka Kallioinen, Finland.

Billed øverst: VR Froerup-datter fra Terkel Frandsen, Hobro
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.