luk
Viking Seniorklub på tur

Oplevelserne stod i kø på Vikingernes forårstur.

Læs Ebbe Skammelsens beretning fra dagen her:

Den 17. maj begyndte med et besøg på Rockwool fabrikken i Øster Doense i nærheden af Hobro. Her blev vi alle beværtet med kaffe og rundstykker, og så begyndte fortællingen i deres showroom om, hvordan Rockwool blev grundlagt i 1937 i Hedehusene, hvor de stadigvæk deres hovedkvarter liggende. Desuden har Rockwool to fabrikker i Danmark, et i Vamdrup nær Kolding og det vi besøgte i Øster Doense. Fabrikken her er fra 1977, men kapaciteten er væsentlig forøget siden. I 1978 kunne fabrikken producere 45.000 tons, og i 2016 blev der fremstillet 130.000 tons. Det er et materiale, der fylder meget, så et stort lastvognstog kan kun medbringe ca. 6-7 tons, så det betyder cirka lastvognstog 400 om ugen. På fabrikken er der omkring 230 medarbejdere, på verdensplan er der 28 fabrikker i 18 lande, og Rockwool er repræsenteret med salgskontorer i 38 lande.

Efter præsentationen i deres konferencerum gik vi ud på fabrikken og så hele processen. Cirka 50-60 % af rockwool fremstilles af genbrugsmaterialer, bl.a. brugt rockwool og gammelt sanitet i form af håndvaske og WC kummer fra kommuners genbrugsstationer indgår i processen samt slagger fra kraftværker. Alt bliver varmet op til 1500 grader i højovne, og så kommer det ud i formene som det materiale, vi kender som rockwool. Dernæst bliver det skåret til i kanter og skåret ud i de stykker, man har programmeret systemet til, og efter en grundig kvalitetskontrol bliver det pakket i plastik og stillet på paller. Materialet er bogstaveligt talt ikke rørt af menneskehænder, alt arbejdet blev udført af robotter. 

Al regnvand fra bygninger og parkeringspladser bliver opsamlet og gemt i store gyllebeholdere og bliver brugt i produktionen. Siden 1990 har Rockwool ikke haft affald fra produktionen - alt er blevet genbrugt, og det var ryddeligt og pænt på hele fabrikken. Og det kløede slet ikke nogen steder på kroppen efter rundvisningen.

Efter en frokost i et lille anlæg i Oue begyndte en bustur på nordsiden af Mariager Fjord. Kjeld Christensen, fhv. landskonsulent for Dansk Holstein, tog plads forrest i bussen og var en glimrende fortæller om sin hjemegn. Vi kørte i en stor bus, så de små veje langs med fjorden kunne ikke lade sig gøre. Vi var nødt til at køre lidt længere op i landet og så tage nogle afstikkere ned til fjorden, til bl.a. Stines Minde, et gammelt færgested, som nu var blevet pænt istandsat og blevet til en rigtig lille perle på nordsiden  af Mariager fjord. Det samme er Bramslev Bakker.

Efter en ispause ved Vebbestrup Is gik turen videre gennem Rold Skov til Rebild Bakker, og her gjorde vi et længere ophold med kaffepause og med mulighed for at gå en tur i bakkerne. Dansk Amerikanere købte stedet og gav det til staten på betingelse af, at der skal afholdes Rebildfest hvert år den 4. juli. På turen tilbage til Oue kørte vi forbi Villestrup Gods.

Turen blev gennemført på en majdag med fantastisk vejr, og kastanjer og syrener blomstrede overalt i hegn og haver.
Vi sluttede dagen med en god middag hos Oue Køkken, en helt igennem god dag for alle deltagere.

© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.