luk

avlsværdital

forbedres med information fra hundyr

Af Anders Fogh, Emma Carlén og Terhi Vahlsten

De genomiske avlsværdital for kælvning, frugtbarhed, klovsundhed, generel sundhed og holdbarhed bliver fra februar 2018 forbedret med information fra hundyr.  Den største effekt af dette ses på avlsværditallene for klovsundhed og generel sundhed (alle racer), men der ses også en effekt på kælvningsegenskaberne for RDC og Jersey. 

Flere køer bliver genomisk testet. Derfor er det nu muligt for NAV at forbedre avlsværdivurdering for mange egenskaber, ved at inddrage information fra hundyr. I februar bliver avlsværditallene for kælvning, frugtbarhed, klovsundhed, generel sundhed og holdbarhed forbedret. Den eneste egenskab, der fortsat kun er baseret på information fra afprøvede tyre, er ungdyroverlevelse. 

Størst ændring for generel sundhed og klovsundhed

Effekten af at tilføje hundyr til referencen afhænger af, hvor meget information der var tilgængelig før. Generel sundhed og klovsundhed var de egenskaber med mindst tilgængelig information. For disse egenskaber, samt for kælvningsegenskaber hos RDC og Jersey, ses derfor de største ændringer i avlsværdital. 

Genomiske avlsværdital for klovsundhed for Jersey

Udover de førnævnte forbedringer bliver genomiske avlsværdital for klovsundhed introduceret for Jersey. Det betyder, at i beregningen af NTM for genomisk testede ungdyr, bliver afstamningsindekser nu erstattet af indekser med genomisk information. Dette giver en højere sikkerhed på avlsværditallet for klovsundhed hos Jersey.  
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.