luk

kan en brunst 

være falsk?

Af Line Fruergaard-Roed, Viking kvægfagdyrlæge og reproduktionsspecialist

En gang imellem spiller biologien os et puds, og vi ser fænomener, som er svære at forstå. Drægtige køer, der viser brunsttegn, hører til i denne kategori, og vi kalder det en ”falsk brunst”. Det kan være enormt forstyrrende for den systematiske sans, når dyr, der er erklæret drægtige eller ligefrem skulle være højdrægtige, springer rundt og står for opspring. Når den opmærksomme landmand tager koen fra til undersøgelse, må han trække på smilebåndet, når selvsamme ko konstateres drægtig af inseminør eller dyrlæge for anden, tredje eller fjerde gang. Men faktisk er det ikke kun de drægtige dyr, der kan forstyrre ved at vise falsk brunst. Fænomenet findes også blandt ikke-drægtige dyr og ses i varierende grad ude i besætningerne. Forekomsten ligger typisk et sted mellem 3-5 procent. Adfærd og andre brunsttegn hos dyr med falsk brunst kan ikke skelnes fra dyr i rigtig brunst; vi ser for eksempel klar slim, de har forhøjet aktivitet og står for opspring.
 
Den fysiologiske baggrund for de falske brunsttegn skal findes i æggestokken hos dyret. Koen vil for hver cyklus have to-tre ”ægbølger”, og i hver bølge vokser et antal æg sig større og større. Efter en uge visner de væk og kommer aldrig i brug. Kun i den sidste ægbølge vil ét æg blive så stort og modent, at der kan ske en ægløsning, så koen kommer i fysiologisk brunst.  I æggeskallen fra det store, modne æg dannes brunsthormonet østrogen, som får koen til at vise brunstsymptomer. Den falske brunst opstår i forbindelse med toppe af de ægbølger, der ikke fører til en fysiologisk brunst, typisk på dag 8-10 i cyklus.  På det tidspunkt vil koen ikke have en ægløsning og derfor ingen mulighed for at blive drægtig ved inseminering.
 
Hvordan spotter vi så den falske brunst fra den rigtige brunst? Uden undersøgelse af dyret er det desværre umuligt at være sikker. Inseminøren vil ved undersøgelse af koen kunne konstatere, at der ikke er et modent æg på æggestokken, men derimod et gult legeme.  Det betyder, at inseminøren ind imellem vil afvise en ko, selvom den viser klare brunsttegn. Inseminøren undersøger ikke rutinemæssigt æggestokken ved inseminering for ikke at forstyrre transporten af ægget ud i æggelederen. Derfor skal der være en årsag til at lave denne ekstra undersøgelse – for eksempel at koen er blevet insemineret for 8-10 dage siden. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på køer, der ikke passer ind i cyklus og få dem undersøgt. Det kan være falsk brunst, der driller.
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.