luk

Søren borchersen

bliver ny formand for EuroGenomics
Pr. 1. november 2017 har EuroGenomics Cooperative fået ny formand: Søren Borchersen (Forsknings- & Udviklingschef hos VikingGenetics, Danmark) har overtaget ansvaret efter Xavier David (Adm. direktør for ALLICE, Frankrig). Xavier har været en del af EuroGenomics siden 2009 og var en af grundlæggerne for samarbejdet. Blandt andet har han været involveret i opstarten af en fælles referencepopulation for Holstein-tyre, udviklingen af en speciallavet bead chip til kvæg og dannelsen af EuroGenomics Coöperative U.A. som en juridisk enhed.

Fra 1. november 2017 har Søren Borchersen overtaget opgaven som formand for EuroGenomics Cooperative efter Xavier. Sammen med ledelsesgruppen fortsætter han udviklingen af EuroGenomics med at skabe kvæggenetik og en netværksplatform for dets medlemmer. VikingGenetics er beæret over at have Søren Borchersen som ny formand for EuroGenomics og håber på et fortsat, frugtbart samarbejde mellem medlemmerne af EuroGenomics Cooperative.

OM EUROGENOMICS

EuroGenomics Cooperative er et europæisk kooperativ bestående af syv nøgleaktører med det formål at skabe fremgang inden for kvægavl ved: 

• Udveksling af genomisk data for Holstein-racen – en fælles europæisk referencepopulation
•Forbedring af teknikkerne for genomisk evaluering
•Forøgelse af effektiviteten af kvægavl.

Baseret på et stærkt princip om at kvægbrugerne ejer genetikken, er en juridisk enhed i form af et kooperativ blevet dannet for at optimere processerne omkring fælles planlægning og samlet udførelse af aktiviteter. Inden for kooperativet har partnerne fokus på at skabe avlsmæssig fremgang ved at:
 
•genotype for avl og management i besætningen;
deling af genetisk data for sikkerhed på egenskaber;
foretage anvendt forskning;
genomisk evaluering af dyr baseret på den fælles europæiske referencepopulation.

Kort om EuroGenomics
  • Arbejder for høj sikkerhed på avlsværdital
  • De officielle, genomiske avlsværdital baseret på EuroGenomics referencepopulationen er de mest sikre prognoser for en tyrs avlsmæssige kvaliteter i europæiske produktionssystemer.
  • Siden 2009 har Holstein-kvægbrugere i Europa valgt at samle deres genomiske data i en referencepopulation for EuroGenomics. Denne er nu den største for Holstein-racen med mere end 34.000 genotypede tyre – alle døtreafprøvede i Europa.

Deltagere i EuroGenomics referencepopulation: 

Allice (på vegne af EVOLUTION, Origen Plus, Gènes Diffusion)
CRV (Holland)
VikingGenetics
DHV-VIT (Tysk Holstein forening)
Conafe (Spanien)
Genomika Polska (på vegne af den polske forening for kvægavlere og mælkeproducenter og de fire polske kvægavlsforeninger).

EuroGenomics’ indsats har øget sikkerheden for genomiske avlsværdital i 11 lande bestående af mere en 10 millioner Holstein-køer: Finland, Sverige, Danmark, Holland, Belgien, Tyskland, Østrig, Luxembourg, Polen, Frankrig og Spanien. 

VikingGenetics betragter denne form for samarbejde på tværs af de europæiske grænser for at være meget fordelagtig, da de europæiske avlsforeninger står stærkere sammen takket være dette samarbejde. Ved at samle referencepopulationen for Holstein-køer fra 11 europæiske lande, kan de europæiske Holstein-avlsforeninger konkurrere mere effektivt med de nordamerikanske Holstein-avlsforeninger. Ved at danne en fælles europæisk referencepopulation sikrer vi, at data bag avlsværditallene er af højest mulig kvalitet og sikkerhed, og at tyres avlsmæssige kvaliteter testes i europæiske produktionssystemer.

Fordele ved at deltage i EuroGenomics Cooperative for kvægbrugere i Danmark, Finland og Sverige
En væsentlig forbedring af genomiske prognoser kan opnås gennem samarbejde mellem lande ved at samle referencedata. For eksempel er der sket en øget sikkerhed på de genomiske avlsværdital for ydelse på 11 % pga. dette samarbejde.

Blandt de væsentligste fordele er: 
højere nøjagtighed og sikkerhed på genomiske avlsværdital
Mere sikker basis for beslutninger om avl på besætningsniveau
Avlsværdital for tyre testet i europæiske produktionssystemer
Fælles indsats med forskning og udvikling for at skabe fremgang inden for kvægavl
Undgå gentagen genotypning og spare penge ved at dele information om dyrene  

© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.