luk

inseminør

i Australien

Alice Amdi-Christensen er Viking-inseminør, men i to måneder op til jul slog hun sine faglige folder i landet Down Under. Målet med turen er - fra Vikings side - at styrke vores brand og på sigt sælge mere sæd i Australien.

”Det var en kæmpe oplevelse, og jeg kan kun opfordre andre inseminører til at tage af sted, hvis de får chancen.”

Sådan siger Alice Amdi-Christensen, der nu er hjemme igen efter en oplevelse, der ikke er mange inseminører forundt. Hun og kollega, Peter Thorø tog til Australien i slutningen af oktober for at arbejde for National Herd Development i deres mest pressede periode. I november og december er der for alvor bud efter landets inseminører, da størstedelen af de australske mælkeproducenter benytter sig af sæsonkælvning. Alice og Peter blev indkvarteret i et hus i byen, Cohuna, der ligger 275 kilometer nordvest for Melbourne. Her boede de sammen med to hollandske inseminører og kørte rundt til bedrifter i en radius af 70 kilometer. 

En helt anden verden
Da Alice kom til Cohuna og skulle i gang med arbejdet, fik hun en bil og et håndskrevet kort, og så var det ellers bare afsted og ud til landmændene:

”Her var ingen GPS, men heldigvis lærte jeg hurtigt at finde rundt. Jeg måtte i det hele taget klare mig med mindre teknologi, end jeg er vant til at bruge herhjemme, for når det kommer til reproduktionsarbejdet, har man en lidt anden tilgang i Australien. Jeg havde ingen digital oversigt over, hvad jeg skulle hos de enkelte kvægbrugere – jeg fik en håndskrevet seddel med de dyr, der skulle insemineres, når jeg kom frem,” fortæller Alice og tilføjer:

”Registreringer er heller ikke noget, de australske kvægbrugere gør så meget i.”

I Australien har de ikke stalde, som vi kender dem herhjemme. Her går køerne på græs året rundt, og det grønne er således deres primære næringskilde. Flere landmænd er dog begyndt at fodre med kraftfoder i malkestalden – ligesom flere også nu er begyndt at klovbeskære deres dyr. Det er dog en opgave for dyrlægen, som også er den, der klarer drægtighedsundersøgelserne. I Australien er inseminørens opgaver mere begrænsede end herhjemme, fortæller Alice:

”Inseminøren skal kun inseminere, men det er forståeligt nok, når man kigger på deres uddannelse, som kun varer få dage. Så er det klart, at de ikke er klædt så godt på, som vi er herhjemme.”

Alice Amdi-Christensen:
• Inseminør hos Viking siden 2014
• 39 år
• Bor i Blenstrup nær Skørping

Australske kvægbrug:
• Den gennemsnitlige besætningsstørrelse er 230 køer
•Gennemsnitsydelsen ligger på ca. 7.800 liter EKM pr ko i Australien til kontrolforeningen (NHD).
Størstedelen af de australske landmænd benytter sig af sæsonkælvning, og da køerne ofte går på store markarealer uden konstant opsyn, har de især fokus på at få let-fødte kalve. På kvierne bruger mange derfor Jersey eller den lille kødkvægsrace, Wagyu.  
Udover kraftfoder er flere landmænd begyndt at supplere med hø eller wrap, og efterhånden begynder ensilage også at vinde frem.
Om sommeren kommer temperaturen ofte op på 45 grader i Australien, og derfor kan det være svært at få et godt resultat ud af insemineringen. Sæden skal nemlig helst have e temperatur, der ligger under 39 grader. Så en inseminør vil ofte møde et dyr, som er overophedet, og samtidig skal han sørge for at holde temperaturen nede på de 38 grader – både før og efter optøning, da man ellers risikerer at dræbe en masse spermier allerede inden insemineringen. 

© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.