luk

per 

har fået den første tyr på brugsplanen

VH Baramas er tillagt hos Per Sørensen i Glejbjerg.

”Mor til VH Baramas er en ko, vi aldrig lægger mærke til. Hun giver godt med mælk og passer ellers sig selv,” siger Per Sørensen, da han peger tyremoren ud blandt sine 230 Holstein køer.

Med VH Baramas har Per for første gang solgt en tyr, der er kommet på brugsplanen, og det går ikke ubemærket hen:

”Det giver bestemt lidt ekstra motivation til avlsarbejdet, og det skal blive rigtig spændende at følge ham,” siger Per, som har stort fokus på avlsfremgangen i sin besætning.

Han tester alle dyr, bruger inseminør, skyller og benytter sig af de bedste danske tyre. Det gør han for at fremavle de bedste køer til bedriftens mælkeproduktion og for at få et overblik over, hvilke dyr der skal sælges fra til eksport eller insemineres med kødkvæg:

”De gamle køer holder bedre og bedre, og det er selvfølgelig både et resultat af avl og management. Så nu bruger jeg 30 % blåkvæg til de køer med det laveste NTM og sælger en hel del kvier fra til eksport,” siger han.

Når Per mødes med sin avlsrådgiver, giver han input til insemineringsplanen, og her har han et ønske om at holde fokus på at få gode produktionskøer med stærke lemmer og den rette pattestilling. Per har selv gjort meget for at aflaste dyrenes ben og for at fremme den generelle dyrevelfærd i stalden – navnlig, da han investerede i madrasser med vand til køerne i foråret 2017, populært kaldet vandsenge. Siden er liggetiden forbedret en hel del.

Malker tre gange
I midten af 2017 begyndte Per at malke tre gange i døgnet, og det har vist sig at være en succes. Udover at få mere mælk ud af sine køer, ser dyrene også ud til at trives med ordningen:

”Vi kunne se et mælkespild, så derfor besluttede vi os for at malke tre gange. Jeg var lidt bekymret for køernes reproduktion, men den er ikke blevet ringere, tværtimod. Så dyrene kan fint holde til det,” siger Per.

Faktisk er Per blevet kredsmester med en reproduktionseffektivitet på 0,35 hos køerne og 0,59 hos kvierne. Et flot resultat, der skyldes en række forskellige faktorer, hvis man spørger ham selv:

”Jeg har et godt samarbejde med mine inseminører, vi passer dyrene godt, og så benytter vi os af Heatime.”

SenseTime på vej til bedriften
Per har haft Heatime i mange år og været glad for det, så nu er det tid til en opgradering. 160 nye SenseTime transpondere er derfor på vej til besætningen i Glejbjerg for at bidrage til en i forvejen god reproduktion, men ikke nok med det. Tidligere i år skiftede Heatime navn til SenseTime, og en lang række nye muligheder er føjet til. Muligheder, som Per forventer sig meget af:

”Nu får jeg koblet tyggetiden på og får et rigtig godt indblik i køernes generelle velbefindende, så det ser jeg meget frem til,” siger han.

Hos Per overlades intet til tilfældighederne. Han har tjek på sine dyr og kan overskue besætningen med den størrelse, den har nu. Han er 2. generation på gården og er gået fra 70 køer i en bindestald til de 230 køer, som løsdriftstalden huser i dag, og det er nok:

”Jeg har ingen planer om udvidelse. Jeg har fundet et niveau, der passer mig rigtig godt – både hvad angår dyr og antal medarbejdere – så her regner jeg med at blive,” slutter Per med et smil.

VH Baramas er til dig, der har fokus på gode procenter i mælken og en lidt anderledes afstamning.

Per Sørensen
• Mælkeproducent i Glejbjerg
• 230 Holstein køer
• Ydelse: 12.000 kg EKM
•Tre medarbejdere
Driver 225 ha

© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.