luk

renavl og krydsning

går hånd i hånd

Mange ser renavl og krydsning som modsætninger, men hos Kristoffer Kappel har krydsningskøer med en ren rød kerne skabt flotte resultater. 

Kristoffer Kappel opdagede fordelene ved krydsning ved noget nær et tilfælde. Hans forældre har altid haft RDM køer, og da faren købte en tom ejendom i 1994, var det da også planen at finde en rød besætning til at indtage staldene. Det var dog ikke sådan at opstøve, så da faren blev tilbudt et fint hold Holstein køer, slog han til. Tanken var at krydse dem over til røde køer, men far og Kristoffer, som dengang var medhjælper, opdagede, at krydsningsdyrene var meget sunde og gav en bedre ydelse. I 1999 blev Kristoffer del af et I/S sammen med sin far, og strategien blev lagt; vi holder fast i krydsning.

10 % ekstra på bundlinjen
Kristoffer Kappel bruger kombi-kryds, hvor man krydser tre racer og kernen holdes ren. Kristoffer bruger VikingRed, Holstein og Montbeliarde og holder en ren rød kerne. Til kvierne bruger han dog ikke Montbeliarde, da det kan give for svære kælvninger, og han supplerer med Jersey, hvis dyrene bliver lidt for store i det. Hos Kristoffer er krydsningsstrategien kommet for at blive:

”Da vi begyndte at krydse, mente mange, at vi var tossede, men jeg er glad for, at vi stod ved beslutningen og fortsatte. I dag har jeg i hvert fald ikke råd til at undvære de 10 % ekstra, det giver på min bundlinje,” siger Kristoffer og fortsætter:

”Det er ikke alle, der kan se sig selv med krydsningskøer, men går man op i produktion og bundlinje, kan det være vejen frem for mange. Her er virkelig tale om sunde og funktionelle dyr.”

Slipper ikke den røde kerne
Nu skulle man jo tro, at Kristoffers lykke var gjort med krydsningskøerne, men så enkelt er det ikke, når man er avlsmand til fingerspidserne. Omkring 40 % af køerne udgør en ren rød kerne, og det er ikke tilfældigt, hvilke dyr der insemineres med hvilken sæd. Kristoffer tester alle sine renracede dyr genomisk, og alle kvier med et NTM over 15 indgår i renavlen, mens de resterende bliver en del af krydsningsdyrene. Ved køerne bruger Kristoffer samme fremgangsmåde, men her skal dyrene have et lidt højere NTM – minimum omkring 17 – for at fortsætte som en del af den røde kerne. Kristoffer slipper aldrig renavlen helt, og det er der flere gode grunde til:

”I og med, at jeg bibeholder den røde kerne, giver det mig faktisk et øget avlsfokus, for hvis du vil sælge avlsmateriale, skal niveauet være i top. Og det vil jeg gerne – både af hensyn til egen indtjening, men også for at bidrage til RDM avlen,” siger Kristoffer, der bestemt heller ikke bare kører på autopilot og lader avlsrådgiveren klare det hele:

”Jeg har haft lidt svært ved at bruge kødkvæg på nogle af de bedste køer, så jeg har da af og til taget dyr fra til renavl, der ellers stod til krydsning i insemineringsplanen,” fortæller han.

Desuden understreger Kristoffer, at det naturligvis også er en fordel at få så højt et NTM som muligt hos dyrene i den røde kerne, da et højt NTM giver en høj produktion.

Tyresalg og skylninger
Kristoffer har netop afsat fire tyrekalve til Viking efter skylninger af to kvier i hans besætning. Den ene er skyllet tre gange på kontrakt med Viking og har nu resulteret i én solgt tyrekalv, mens den anden kvie blot er skyllet en enkelt gang, og det resulterede i tre solgte tyrekalve. Sidstnævnte skylning betalte Kristoffer selv for. 

Krydsning har altså ikke sat en stopper for Kristoffers avlsinteresse –og arbejde. Tværtimod. I samarbejde med sin avlsrådgiver udvælger han tyrene og lægger strategien. Den røde kerne rykker efter NTM, og han bruger en stor andel X-Vik såvel som kødkvægssæd. Krydsning er ikke for alle, men for Kristoffer har det vist sig at fungere fint sammen med renavl – og han er overbevist om, at vi kun har set toppen af isbjerget, når det kommer til krydsningsresultater:

”Der kommer hele tiden nye rapporter fra ind- og udland, og flere ting mangler at blive belyst. Jeg ligger for eksempel på 100-107 i foderudnyttelse, og det er et aspekt, der endnu ikke er regnet med i effekten af krydsning på bundlinjen.” 


Kristoffer Kappel:
  • Mælkeproducent, Hurup Thy
  • 350 RDM køer
  • Ydelse: 12.000 kg EKM 
  • To medarbejdere i stalden 

© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.