luk

mød en viking

Lars Højsager

Inseminør, Lars Højsager fortæller om sin dagligdag.

Hvorfor inseminørgerningen?
”Min far var mælkeproducent, så jeg er vokset op med køer, og det har nok altid ligget i kortene, at jeg skulle arbejde med kvæg på en eller anden måde. Jeg er uddannet landbrugstekniker og efter uddannelsen arbejdede jeg med fjerkræ, men jeg ville gerne noget andet, og med jobbet som inseminør mærkede jeg hurtigt, at jeg var landet på den helt rigtige hylde – en hylde, som jeg nu har befundet mig på i 29 år.”
 
Hvordan har jobbet ændret sig, siden du startede som inseminør?
”Uha, der er sket utrolig meget. I dag er insemineringerne jo næsten det mindste af det. Der er en helt anden systematisk tilgang til reproduktionsarbejdet, som jeg kan hjælpe landmanden med. Her hos I/S Østergaard kommer jeg hver onsdag, hvor jeg undersøger en række køer, der er over 100 dage fra kælvning for at se, om der er tale om en stille brunst, eller om brunsten er lige om hjørnet. Er den tæt på, undersøger jeg koen igen om fredagen – ellers får hun lov at vente til om mandagen. Desuden drægtighedsundersøger jeg køer, der er mellem 35 og 42 dage fra inseminering, for er koen ikke drægtig, er det vigtigt, at vi fanger førstkommende brunstperiode for at undgå dyre tomdage. Det hele er sat i system, og vi følger op på alle dyr, og det giver altså en rigtig god reproduktion i besætningerne.”
 
Hvad er en god arbejdsdag for dig?
”Det er en rigtig god dag, når jeg bliver bekræftet i, at vores repro-systemer virker. At landmanden får en god reproduktion – og dermed bedre bundlinje – på grund af det arbejde, jeg og mine kolleger udfører i hans besætning. Det giver stor arbejdsglæde for mig. Desuden er det en stor fornøjelse hver dag at møde fantastiske landmænd, der ofte må leve med meget hårde vilkår i deres arbejde. Dem har jeg stor respekt for, og jeg nyder at arbejde sammen med dem.”
 
Hvordan er det at være hos Viking?
”Jeg er rigtig glad for at arbejde et sted, hvor jeg får lov at udvikle mig og blive dygtigere på mit felt. Jeg har ikke lyst til bare at køre på autopilot resten af mit arbejdsliv – jeg vil have nye udfordringer, og det får jeg hos Viking. For eksempel er jeg blevet en del af embryonprojektet, hvor Viking køber og skyller landets bedste kvier og har aftaler med recipientbesætninger, hvor jeg – og andre inseminører – lægger embryonerne i køer og kvier. Det er et meget spændende stykke arbejde, hvor jeg er blevet fagligt skarpere, og det er jeg meget glad for.”
 
Fylder køerne også privat?
”Ja, det må man sige. Jeg har en flok Charolais, der går og græsser derhjemme – dem vil jeg ikke undvære.”  
 
 
Lars Højsager:
  • Inseminør siden 1988
  • 54 år
  • Gift med Randi og har to børn på 14 og 20 år
  • Uddannet landbrugstekniker og inseminør
  • Bor i Bække 
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.