luk

"Simherd 

gav mig det sidste skub"

For et år siden begyndte Jens Kristian Juul at malke tre gange i døgnet, efter en SimHerd beregning forudsagde en ydelsesstigning på 9 %.

Jens Kristian Juul havde længe overvejet, om 3 x malkning kunne være vejen frem for ham og bedriften i Ørbyhage nær Haderslev. De 365 Holstein køer var i forvejen delt op i grupper, så han havde de optimale forhold på plads i stalden. Desuden var køernes celletal begyndt at stige, og Jens Kristian havde en klar ide om, at 3 x malkning ville være en fordel for dyrenes sundhed. Men hvad med de ekstra omkostninger til foder, arbejdskraft og vand til rengøring af malkeanlægget? Ville de æde den potentielle gevinst ved en ydelsesstigning?

SimHerd gav svaret – og det sidste skub
Jens Kristian tog kontakt til sin avlsrådgiver og fik lavet en SimHerd beregning, der gav ham et overblik over de økonomiske muligheder og konsekvenser ved at lægge om til 3 x malkning. Beregningens bedste bud var en ydelsesstigning på 9 %, og det har vist sig at holde stik:

”Vi begyndte at malke tre gange i døgnet 1. oktober sidste år, og når vi runder oktober i år, rammer vi ydelsesstigningen på de 9 %,” fortæller Jens Kristian.

Der er ikke ændret det store i foderplanen, der består af majs, græs og roer, men Jens Kristian har lagt mærke til, at køerne er blevet mere fintfølende i forhold til eventuelle ændringer. Derfor er foderplanen vigtig. Bedriftens fem medarbejdere deler malketjansen mellem sig – kl. 4, kl. 12 og kl. 20 om aftenen. Det går fint – dog understreger Jens Kristian, at han er blevet lidt mere sårbar på personalesiden, for systemet kræver, at han altid har folk nok.

Siden omlægningen til 3 x malkning, er køernes celletal faldet markant fra 250.000 til 160.000 i dag. Det koblet med en udskiftningsprocent på omkring de 27 vidner om en besætning med sunde køer, og Jens Kristian er i dag glad for, at han tog springet og lagde om:

”Jeg havde længe gået og overvejet for og imod, og SimHerd gav mig det sidste skub. Det er et rigtig godt værktøj, der kan give det fornødne overblik, inden man tager de store beslutninger.”

Vonnetgaard:
  • Ejet af Jens Kristian Juul
  • Mælkeproducent nær Haderslev
  • 365 Holstein køer
  • Ydelse: 11.700 kg EKM
  • Fem medarbejdere
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.