luk

10 år

med X-Vik

I år er det ti år siden, at Viking begyndte at producere og sælge kønssorteret sæd.

Kønssorteret sæd har revolutioneret mulighederne inden for kvægavl og har givet landmænd verden over både praktiske og økonomiske fordele. Viking købte og installerede de første to sorteringsmaskiner tilbage i 2006 og påbegyndte herefter produktion til en prøveperiode. Metoden skulle testes godt igennem, før der kunne blive tale om salg af doser. Heldigvis var indsatsen en succes, og i 2007 skete det så; de første danske kviekalve kom til verden som et resultat af inseminering med kønssorteret sæd.
 
X-Vik kommer på markedet
I 2007 er kønssorteret sæd klar til at komme på markedet, og efterspørgslen stiger med lynets hast. I starten var produktionstiden begrænset til tre dage om ugen, men det blev hurtigt tydeligt for enhver, at det ikke var tilstrækkeligt. Derfor købte Viking yderligere fire maskiner og ansatte flere folk til arbejdet, som nu fandt sted 24 timer i døgnet på alle hverdage. I dag råder Viking over 11 sorteringsmaskiner, som bemandes af 20 ansatte.
 
Bedre frugtbarhed
Viking holder skarpt øje med udviklingen, og i 2010 føjede vi endnu en spændende mulighed til kønssorteringen, nemlig Y-Vik, som giver tyrekalve. I 2014 gik Viking så over til en ny fremgangsmåde, som kaldes SexedULTRA, som er en metode, der minimerer forskellen i frugtbarhed mellem kønssorteret og konventionel sæd. Endelig har indkøbet af en ny sorteringsmaskine i 2015 gjort, at vi bedre kan udnytte sæden fra de helt unge tyre.
 
To millioner doser produceret
Kønssorteret sæd er ikke blevet mindre populært med tiden. I januar rundede Viking to millioner doser på laboratoriet i Assentoft, og den årlige produktion overstiger 300.000. Og efterspørgslen stiger fortsat. I dag sælger Viking kønssorteret sæd til hele Skandinavien samt 50 lande verden over.
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.