luk

jouke hijlkema

er glad for samarbejdet med Viking

Mælkeproducenten, Jouke Hijlkema har et rigtig godt samarbejde med sin Viking inseminør og avlsrådgiver. Det har forbedret besætningens reproduktionseffektivitet betragteligt – og givet Jouke et bedre overblik i hverdagen.

I 2002 tog Jouke Hijlkema sin familie under armen og flyttede fra Holland til Tinglev med drømmen om et liv som mælkeproducent i Sønderjylland. I dag har Jouke et veldrevet landbrug med 275 Holstein køer i staldene og en reproduktionseffektivitet i top. Men sådan har det ikke altid været. For få år siden lå køernes effektivitet på 0,17 og kviernes på 0,30. Dengang inseminerede Jouke selv, missede flere brunster, og som et resultat heraf fik han insemineret flere dyr for sent. I dag klarer inseminøren den del af arbejdet, og reproduktionseffektiviteten er steget til 0,27 for køerne og 0,38 for kvierne. Et spring, som Jouke er stolt af:

”Det er dejligt at have fået bedre styr på reproduktionen, og jeg har et rigtig godt samarbejde med min inseminør, Rasmus Møller. Nu skal jeg bare have køerne klar til, når han kommer, og så klarer han resten.”

En god reproduktionseffektivitet kræver dog mere end en god inseminør. Det kalder på en kombination af flere ting, herunder god fodring og et solidt management i hverdagen. Sidstnævnte er Joukes hjemmebane – og han har i dag fået respekt for, at ikke alle er gode til alt:

”Det er vigtigt at kende sine stærke og svage sider. På den måde kan du søge hjælp hos eksperter til de ting, du ikke selv mestrer – i mit tilfælde reproduktionsarbejdet.”

I dag bruger Jouke Hijlkema Heatime som supplement til brunstobservation. Det er et nyttigt værktøj, som blev nødvendigt for ham i takt med, at flokken af køer blev større:

”Da jeg havde en væsentlig mindre besætning, var det nemmere at overskue køerne og finde brunsterne, men i dag er der for mange. Jeg får simpelthen ikke alle med uden den hjælp, som Heatime giver mig.”

Foldtyr – nej tak
Før i tiden havde Jouke Hijlkema en tyr til at klare reproduktionsarbejdet, men det er ikke en praksis, han nogensinde ser sig selv genindføre. For det første er avlsfremgangen for lille, desuden er det alt for farligt. Præcis, hvor farlig en tyr kan være, fandt Jouke ud af, da han en dag ville hente tyren på marken, og den gik amok:

”Jeg så ham slet ikke komme. Lige pludselig går jeg bare i sort, og han tramper på mig. Heldigvis var jorden våd og gav efter – ellers ville jeg ikke have siddet her i dag,” fortæller Jouke.

Han fik adskillige benbrud og tre brækkede ribben med fra oplevelsen, der har sat sine tydelige spor i den ellers gæve hollænder. I dag holder Jouke sig på sikker afstand af tyre og foretrækker – også af den grund – at inseminøren kigger forbi.

Rådgiveren klarer ”nørderiet”
I hverdagen har Jouke Hijlkema fokus på produktionsøkonomi og management. Han går ikke så meget op i, hvilke tyre der bliver fædre til kalvene i hans besætning, og spørger man ind til avlsarbejdet, er svaret; ”det klarer Bettina”. Avlsrådgiver, Bettina Hansen skal sørge for, at avlen peger imod sunde og stærke køer, der giver høj ydelse med god fedt- og proteinprocent. Så er Jouke tilfreds. Herudover er fokus lige nu at begrænse opdrættet, nu hvor reproduktionsarbejdet går så godt. Jouke bruger derfor kødkvægssæd til 50 % af køerne, og 75 % af kvierne insemineres med X-Vik første gang. En fordeling, som Bettina Hansen kom frem til efter en SimHerd beregning med udgangspunkt i besætningen. Jouke er meget tilfreds med samarbejdet med sin avlsrådgiver og glæder sig over, at han har en, der ”nørder” med det, han ikke selv går op i:

”Jeg ved, at Bettina har forstand på det, hun laver, så jeg lytter til hende, hvis hun siger, der er behov for at ændre på avlsstrategien for min besætning. Hun holder øje med udviklingen for mig, så jeg kan koncentrere mig om det, jeg er god til.”

Jouke Hijlkema
  • Mælkeproducent i Tinglev
  • Gift med Jacolien og har fire børn
  • 275 Holstein køer
  • Ydelse: 10.650 kilo EKM
  • Driver 170 ha
  • To medarbejdere og en seniormedarbejder
  • Reproduktionseffektivitet, køer: 0,27
  • Reproduktionseffektivitet, kvier: 0,38
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.