luk

to simmental-kvier

- blev starten til det, der er i dag på ejendommen

Erik Olsen har 300 ha planteavl, en maskinstation og omkring 100 Simmentaler-dyr på ejendommen nær Skibby. Han har altid benyttet sig af Vikings inseminører for at sprede avlen.

For mange år siden havde Erik Olsen en tjans hos en minkavler, som var presset af dårlige tider. Som betaling for arbejdet fik Erik derfor to Simmental kvier, som han begyndte at avle på. Han blev hurtigt interesseret i at udstille, og en af kvierne fra minkavleren vandt Interbreed konkurrencen som ko med kalv på Landsskuet i 1991. Herefter begyndte Erik at købe lidt dyr ind, og de sidste 20 år har han hele tiden haft omkring 100 dyr i alt. Han har altid benyttet sig af Vikings inseminører, og det er der især én god grund til:

”Jeg har altid gerne villet sikre mig en fornuftig spredning af avlen. Desuden kan jeg godt lide at prøve lidt forskellig genetik – også fra udlandet – og det kræver, at jeg bruger inseminør,” siger Erik.

Han forsøger altid at være hjemme, når inseminøren kommer, for han synes ikke, at inseminøren skal være alene med dyrene. Om sommeren tager han køer og kvier ind fra marken, når de skal insemineres, men kalvene kommer primært i september og oktober, så det er sjældent en udfordring. Erik er glad for samarbejdet med inseminøren, som han roser for at være fleksibel.

Fremtidens avl
Erik er meget interesseret i avl og har fokus på eksteriør og fødsels- og slagteindeks. Han har tidligere været aktiv i VikingDanmarks repræsentantskab, og han tænker meget over, hvad der skal ske med kødkvægavlen, efter at Aalestrup Avlsstation lukkede for nogle år siden:

”Det er dejligt, at der kommer fokus på, hvordan vi kommer videre. Vi skal finde ud af, om vi skal hente genetikken i udlandet, eller hvad der skal ske,” siger han.

Erik mener, at de bedste Simmental tyre findes i Danmark, og han er meget glad for racen, som han nu har haft glæde af i mange år.
© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.