luk

fra holstein

til ProCROSS

Anders Kirch er driftsleder på en bedrift med Holstein køer, men i februar sidste år begyndte han at inseminere med Montbeliarde og VikingRed og tog dermed de første skridt i retning mod en ProCROSS besætning.

”Nu er de første kalve begyndt at komme,” siger Anders Kirch, da han viser Vikings udsendte rundt på bedriften i Højer. Kalvene er Holstein x Montbeliarde krydsninger og mere fyldige at se på end de Holstein kalve, der også er i nogle af kalvehytterne. Anders går meget op i avl, og det var ikke en nem beslutning at lægge strategien om til ProCROSS, men efter en grundig research følte han sig overbevist om, at det kunne give besætningen et løft på flere punkter:

”Vi har haft udfordringer med fertilitet og lemmer, og her oplevede jeg fordele i de ProCROSS besætninger, jeg besøgte, inden jeg tog min beslutning. Krydsningsfrodigheden og den lidt mere robuste ko vil komme os til gode her,” siger Anders.

Han betegner sig selv som lidt af en ”avlsnørd”, og det vil ikke ændre sig, fordi han nu krydser. Tværtimod regner han med at bruge mindst lige så meget tid på at finde de rigtige tyre fremadrettet, og her går Anders efter NTM ved både Holstein og VikingRed. Desuden har han fokus på procenter i mælken, holdbarhed og produktion, og ved VikingRed ser han også på fødsels- og kælvningsindeks, da kalvene jo bliver lidt større, når han bruger Montbeliarde. En race, som stammer fra Frankrig og derfor ikke kan udvælges efter NTM, men derimod det franske indeks, ISU. Ved Montbeliarde er det også vigtigt for Anders at vælge tyre med et fornuftigt temperament, og de skal have en ydelse med gode procenter. Desuden må de ikke være over medium i størrelse, da ProCROSS dyrene i så fald kan blive for store til staldens forhold. Anders har valgt Montbeliarde og ikke for eksempel racen Fleckvieh, som er lidt mindre, da Montbeliarde giver flere kg EKM og ligge højt på fertilitet.

Anders glæder sig til, at ProCROSS besætningen er en realitet, og han forventer at få robuste og sunde køer med en god frodighed. Avl tager tid, men de første skridt er nu taget på bedriften i Højer.

Gammelbygaard:
• 430 køer
•Ydelse: 14.000 kg EKM
Ejer er Bent Lund, og Anders Kirch har været driftsleder på stedet i 20 år

© Copyright VikingDanmark. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.